Valtičtí mohou do Rakouska po nové silnici. Za pět minut

Brno - Valtičtí se ode dneška dostanou do Rakouska za pět minut. Čtyři kilometry dlouhá silnice je dovede do dolnorakouského Katzelsdorfu. Je určena pouze osobním vozům, ale také cyklistům. Na její dokončení čekali dlouho, a jak sami říkají, má význam především pro obnovení kontaktů obyvatel, které zpřetrhlaly ostnaté dráty, na obou stranách hranice.

Myšlenka k obnově silničního propojení vznikla se vstupem České republiky do Schengenského prostoru 21. prosince 2007. K realizaci výrazně přispěla Evropská unie, která zaplatila pětaosmdesát procent nákladů z celkového 1,5 milionů eur.

Není přitom důležitá jen pro místní, kteří za prací do Rakouska dojíždějí a museli se za ní vydávat po mnohem delší trase. „Silnice má význam pro turisty, kteří sem hodně přijíždějí, protože propojí cyklostezky Lednicko-valtického areálu s cyklostezkami na rakouské straně,“ uvedl starosta Valtic Pavel Trojan (ČSSD).

Nová cesta propojila Valtice s Rakouskem (zdroj: ČT24)

Jeho slova potrvzují i první výletníci, kteří se vydali z Katzelsdorfu do Valtic. „Je dobře, že tady ta cesta je. S kamarády totiž chodíme na procházky a zde nám navíc nepřekáží auta. Teď jdeme do Valtic na kávu,“ usmívali se rakouští senioři.

A aby sloužila skutečně tak, jak má, omezili její tvůrci provoz na ní tonáží vozů, které na ni smí vjet. Vjezd na silnici tak mají povoleny i osobní automobily. Ty se ale musí míjet na určených místech v takzvaných výhybnách. Náklaďáky naopak na trasu nesmějí. Auta nad 7,5 tuny mají vjezd - i z důvodu blízkosti lidských obydlí - zakázán.

„Je to jeden z projektů, který Správa a údržba silnic jako hlavní partner připravila ve spolupráci s rakouskou stranou na propojení dřívějších historických silnic, které zde existovaly za první republiky a byly uzavřeny v roce 1946,“ uvedl ředitel jihomoravských silničářů Jan Zouhar.

Propojit Jihomoravský kraj s Dolním Rakouskem mají i plánované projekty silnic mezi obcemi Jaroslavice - Seefeld/Kadolz a Mikulov - Ottethal.

Nová cesta do Katzelsdorfu
Zdroj: ČT Brno
Vydáno pod