Nemocnice v Pelhřimově prošla rekonstrukcí

Pelhřimov (Kraj Vysočina) – V Nemocnici Pelhřimov dnes otevřeli nově zrekonstruované pavilony za půl miliardy korun. Otázkou ale zůstává, zda se novému vedení podaří taky zastavit zadlužování nemocnice a odvrátil bankrot. Nemocnice hospodařila v předchozích letech velmi vyrovnaně. Do problémů se dostala až v letošním roce, v rámci příprav na rekonstrukci se totiž nepodařilo naplnit počty hospitalizovaných pacientů. Proto Rada kraje Vysočina přijala již v červenci opatření a odvolala tehdejšího ředitele zařízení.

Zdi budovy pocházejí z roku 1903, od té doby však prošla nemocnice až teď první zásadnější rekonstrukcí. Pacienti zde najdou komfortně vybavené pokoje, zaměstnanci nadčasové zázemí. „Rekonstrukce přináší 62 nových pokojů pro pacienty, které jsou vybaveny TV, vlastním sociálním zařízením, šatnami,“ uvedl ředitel nemocnice Jan Mlčák. Investorem bezmála půlmiliardové rekonstrukce je kraj Vysočina, stavbu asi z jedné třetiny pomohly zaplatit evropské fondy. Cena stavební části přesáhla 300 milionů korun, vybavení pokojů a vyšetřoven přišlo asi na 130 milionů. „V tom stavu, ve kterém byla, už nemohla dlouhodobě fungovat. Rekonstrukce byla nezbytná,“ ujistil Tomáš Koubek z Provozně technického odboru Nemocnice Pelhřimov.

Ze všech pěti nemocnic kraje Vysočina je ale právě Pelhřimovská v nejhorší ekonomické situaci, jen za první pololetí její dluhy přesáhly 60 milionů korun. Úkolem nového managamentu je odvrátit bankrot. „Pokoušíme se situaci stabilizovat. Poslední měsíc naznačil, že naše cesta je správná,“ dodal ředitel Mlčák a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD) doplnil: „Za jeden měsíc dokázali úspornými opatřeními získat 9 milionů a v říjnu je úspora 8 milionů korun. To znamená, že ekonomická stránka se velmi rychle zlepšuje.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Krach podle hejtmana nemocnici aktuálně nehrozí a do konce roku už by i díky kontokorentnímu úvěru měly být splaceny všechny dluhy dodavatelům zdravotnického materiálu.

V Nemocnici Pelhřimov dnes otevřeli nově zrekonstruované pavilony za půl miliardy korun.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod