Jižní Morava - Když přišel nedávno Jaroslav Javornický z Archlebova na vinohrad, hrůzou se mu zatajil dech. Ty nejopečovávanější bobule rýnského ryzlinku byly tytam. Vinař nechával hrozny na vinohradech, aby přešly mrazem a on mohl vyrobit lahodné ledové víno. Asi osm set kilogramů vína ale sklidil někdo jiný. Vinař vyčíslil částku na tři sta tisíc korun.
Vinař přišel o hrozny na ledové víno
Případem se zabývají kyjovští policisté, podobný případ ale není ojedinělý. Podobné zkušenosti má i Štěpán Maňák ze Žádovic. Tomu v minulosti ukradli asi 250 kilogramů hroznů přímo z vinohradu. V letošním roce bude asi o ledové víno vůbec nouze. Sklizeň vína byla v letošním roce celkově nižší, na ledové víno si proto vinaři ponechávají méně hroznů než v předchozích letech. Štěpán Maňák víno sklidil už před několika týdny a z hroznů udělá raději slámové víno, než aby riskoval, že o zmrzlé bobule přijde.
Zloději se nezaleknou ničeho
Že má o své hrozny dobře postaráno, si Jaroslav Javornický myslel ještě donedávna, vinohrad totiž běžně hlídají. Hrozny mu ale ukradli právě v okamžiku, kdy byl vinohrad krátkou chvíli o víkendu bez dozoru. Podle něj si zřejmě hrozny někdo vytipoval a jednalo se tak o krádež na objednávku. Zbylé hrozny teď pan Javornický raději sklidil sám. Z toho, co mu zbylo, chce vyrobit raději slámové víno nebo víno s přívlastkem výběr z bobulí.