Vinař přišel o hrozny na ledové víno

Jižní Morava - Když přišel nedávno Jaroslav Javornický z Archlebova na vinohrad, hrůzou se mu zatajil dech. Ty nejopečovávanější bobule rýnského ryzlinku byly tytam. Vinař nechával hrozny na vinohradech, aby přešly mrazem a on mohl vyrobit lahodné ledové víno. Asi osm set kilogramů vína ale sklidil někdo jiný. Vinař vyčíslil částku na tři sta tisíc korun.

Případem se zabývají kyjovští policisté, podobný případ ale není ojedinělý. Podobné zkušenosti má i Štěpán Maňák ze Žádovic. Tomu v minulosti ukradli asi 250 kilogramů hroznů přímo z vinohradu. V letošním roce bude asi o ledové víno vůbec nouze. Sklizeň vína byla v letošním roce celkově nižší, na ledové víno si proto vinaři ponechávají méně hroznů než v předchozích letech. Štěpán Maňák víno sklidil už před několika týdny a z hroznů udělá raději slámové víno, než aby riskoval, že o zmrzlé bobule přijde.

Zloději se nezaleknou ničeho

Vinař Štěpán Maňák ze Žádovic vypráví, jak před lety chytil zloděje na vlastním vinohradu (zdroj: ČT24)

Že má o své hrozny dobře postaráno, si Jaroslav Javornický myslel ještě donedávna, vinohrad totiž běžně hlídají. Hrozny mu ale ukradli právě v okamžiku, kdy byl vinohrad krátkou chvíli o víkendu bez dozoru. Podle něj si zřejmě hrozny někdo vytipoval a jednalo se tak o krádež na objednávku. Zbylé hrozny teď pan Javornický raději sklidil sám. Z toho, co mu zbylo, chce vyrobit raději slámové víno nebo víno s přívlastkem výběr z bobulí.