Vodní mlýn v rožnovském skanzenu opět funguje

Rožnov pod Radhoštěm - Návštěvníci Valašského muzea v přírodě, kteří letos navštívili Mlýnskou dolinu, se mohli cítit ochuzeni. Vodní stroje totiž byly část sezóny mimo provoz, muzeum totiž nesmělo vodu v náhonu do jejich lopatek pustit. Bránily mu v tom nevyřešené vztahy s majiteli náhonu. Po více než půl roce se je konečně podařilo vyřešit.

Kola strojů se zastavila na jaře tohoto roku. Muzeum totiž nemělo smlouvu na využití náhonu v Mlýnské dolině. Do konce loňského roku přitom muzeum vodu využívalo, majiteli přitom platilo nájem ve výši sto tisíc korun ročně. Původní majitel ale v roce 2008 zemřel a jeho dědicové chtěli muzeu náhon prodat. 

Smlouva mohla být už loni

Ředitel rožnovského skanzenu Vítězslav Koukal o odkoupení mlýnského náhonu (zdroj: ČT24)

Prodej náhonu se ale protáhl. Koupi měl zaplatit stát, smlouva se ale zdržela na ministerstvu financí, které si vyžádalo další analýzy. Na toto prodlení nakonec doplatili nejen návštěvníci, ale i muzeum. Turisté totiž o nefunkční vodní stroje ztratili zájem, což se projevilo v poklesu návštěvnosti. Počet prodaných vstupenek totiž v letošním roce právě v této části skanzenu poklesl přibližně o třetinu.

Příští sezónu už by ale v areálu měly všechny exponáty fungovat tak, jak mají. 1. května by voda měla opět roztočit kola všech vodních strojů. Majitelé totiž dnes s Valašským muzeem v přírodě definitivně podepsali kupní smlouvu.