Rakouskou armádu na cestě do bitvy přibrzdil sníh

Slavkovsko –V roce 1805 zdržel čtvrtou kolonu koaličních armád mířící k bitvě u Slavkova nedostatek chleba, kvůli kterému museli velitelé posunout začátek pochodu. Jídla měli účastníci letošní rekonstrukce dost, do cesty se jim ale postavila sněhová kalamita.

Už od neděle je na cestě několik desítek účastníků rekonstrukce pochodu po trase, kterou ke Slavkovu dorazila v roce 1805 rakouská část 4. kolony koaliční armády pod vedením podmaršálka Vincence Kolowrata. Novodobí následovníci se v pěti dnech snaží projít stejnými místy jako jejich předchůdci a na téměř totožných zastávkách také nocují.

Ještě včera ale nebylo jisté, jestli vůbec budou moci svoje putování dokončit. Sníh totiž zavál cesty, které se tak staly neprůchodné pro koňské povozy a těžká děla. Do cíle po svých dorazila pouze pěchota. Koně, povozy a těžká děla musely přepravit kamiony. „Musím říct, že kdyby bylo takovéto počasí v roce 1805, k žádné bitvě u Slavkova by možná nakonec nedošlo. Přes sníh by se vojáci totiž na bojiště vůbec nedostali. I tím, že se bitva konala v zimě, byla výjimečná, v té době to právě kvůli počasí obvyklé nebylo,“ vysvětluje Lubomír Partyka, který při letošní rekonstrukci vede část rakouské pěchoty.

Lubomír Partyka popisuje útrapy na pochodu (zdroj: ČT24)

Kvůli počasí a problémech s bivakováním u Mohyly míru si nakonec vojáci včera svůj pochod protáhli až do cílového tábora v Tvarožné, během dneška se k nim připojí další muži ve zbrani.

Pochodující se o víkendu zúčastní také rekonstrukce bitvy u Slavkova. Hlavní program začíná sobotní bitevní ukázkou v Tvarožné u kopce Santonu, pokračuje večerním defilé a přehlídkou ve Slavkově a končí nedělním pietním aktem na Mohyle míru, kde se odehrály nejtěžší boje Bitvy tří císařů.