Sjezdovky na jihu Moravy zůstanou o víkendu zavřené, vyrazit můžete na běžkách

Jižní Morava - I přes husté sněžení v polovině tohoto týdne si zatím budou muset lyžaři na otevření sjezdovek v kraji počkat. Sněhu totiž nenapadlo dostatečné množství, aby bylo sjíždění svahu bezpečné. Milovníci zimních sportů musí na jihu Moravy vzít zatím zavděk pouze bílou stopou. Podmínky pro běžkaře jsou dobré.

Běžkaři z Brna jezdí na golf

Zatímco podmínky pro sjezdové lyžování jsou na jižní Moravě stále špatné, do stop již vyrazili první běžkaři. Cestu si na většině míst musí prošlapávat. První nedočkavci se už objevili také poblíž Brna u Jinačovic na golfovém areálu Kaskáda. V loňské sezoně sem mířily denně stovky lidí. Podle ředitele areálu Pavla Zemana na ně už dnes čekají připravené stopy, které ještě ale nejsou ideální.

„Stopy jsme projeli, postupně to ale zase zapadává. Uvidíme, co udělá počasí,“ uvedl Zeman. V areálu se podle něj začaly připravovat stopy už ve čtvrtek. Sníh ale ještě není dostatečně promrzlý. Běžkařská sezona začala na jižní Moravě dříve než loni. „Tu minulou jsme začínali až v lednu. Pro letošek chystáme rozšíření parkovacích ploch. Připravujeme také otevřené závody pro veřejnost,“ uvedl Zeman.

Na běžky i do Podyjí

Na běžky zve i Národní park Podyjí. Na Znojemsku napadlo přibližně 25 centimetrů sněhu a další má připadnout. Běžkaři mohou lyžovat jak v západní části Vranovska a okolí Vranovské přehrady, tak i přímo v NP Podyjí.

Podle Jana Kose z NP Podyjí plánuje správa parku v zimě upravovat některé trasy pro běžkaře. Aktuálně žádné trasy upravené nejsou. Důvodem je očekávané oteplení, která má přijít v polovině příštího týdne. „Trasa, která by mohla lyžaře zaujmout, je například z Lesné přes Lusthaus do Čížova a dále na Hardeggskou vyhlídku. Opatrně by si však měli počínat ti lyžaři, kteří budou po vyznačených trasách sjíždět do údolí řeky Dyje,“ uvedl Kos.

Sjezdovky jsou zatím opuštěné

Jediným sjezdařským areálem, který na jihu Moravy zahájí o víkendu provoz, bude sjezdovka mezi vinohrady v Němčičkách. Přesto lyžaři nemusí být smutní, vyrazit mohou například na Vysočinu, kde je v provozu několik vleků, nebo na Zlínsko. I tam bude otevřeno několik lyžařských areálů.

Na Vysočině se na sezónu teprve připravují

O týden ale odkládají začátek sezóny v Novém Městě na Moravě nebo v Dalečíně. „Chceme využít počasí a dále zasněžovat. Má vydržet mrazivé počasí, takže sjezdovky pravděpodobně spustíme koncem příštího týdne,“ uvedl Ivo Doležal z lyžařského střediska Dalečín.

Naopak na sjezdovce Fajtův kopec, dostupné dobře po dálnici D1, už se lyžuje. „Lyžařskou sezonu zahajujeme už dnes v 15. hodin, na sjezdovkách leží upravený metr sněhu, takže ideální lyžařské podmínky. Jedeme za každého počasí, ani dnešní vydatné sněžení zahájení sezóny neodloží,“ řekl Jiří Pálka ze Ski klubu Velké Meziříčí.

Lepší podmínky jsou na Zlínsku

Některé areály přivítaly první lyžaře už včera. To je případ Stupavy, kde zaznamenali už první den obrovský zájem návštěvníků. Areál zatím nabízí 30-50 centimetrů sněhu. O víkendu se začne lyžovat i na dalších místech - například na Soláni nebo na Rusavě, kde je až 1 metr technického sněhu.

  • Sjezdovky, které se otevřou o víkendu a jižní Moravě autor: ČT24, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2149/214848.jpg
  • Sjezdovky, které se otevřou o víkendu na Zlínsku autor: ČT24, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2149/214850.jpg