S příchodem zimy přibývá krádeží v novostavbách

Jižní Morava - S nástupem zimy přicházejí Vánoce i pro zloděje. Přímo lupičským rájem se pro ně stávají novostavby. Stavebníci totiž spěchají s jejich dokončením, a protože chce většina z nich na Nový rok už bydlet, instalují do nich kotle a radiátory. Přes noc opuštěné novostavby jsou lákadlem pro zloděje, kteří nové vybavení neváhají zpeněžit. Policie v poslední době řeší takových případů hned několik.

Zloději řádí hlavně na Brněnsku a Hodonínsku. Jen ve druhém jmenovaném regionu evidují za posledních čtrnáct dní tři případy. „K jednomu z nich došlo v Mikulčicích a dva se staly v Prušánkách,“ uvedl mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník. Ze zatím neobydlených domů odnesli nenechavci kotle a bojlery.

Své o tom ví majitelka domu v Prušánkách, který zloději navštívili minulé pondělí. „Museli se k nám vloupat v noci – dům byl zamčený, ale našli jsme ráno vypáčené dveře. Ukradli nám kotel za zhruba padesát tisíc korun, a to byl v provozu jenom týden,“ postěžovala si majitelka domu.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Ve stejné obci o pár dní později „navštívili“ stejní zloději další dům. Tam nadělali větší škody. „Vzali bojler, plynový kotel, ale také vestavěné spotřebiče v kuchyni,“ vyjmenoval ukradené věci Petr Zámečník.

S příchodem zimy podle stavebníků narůstá počet krádeží každoročně – lidé se většinou chtějí do Vánoc nastěhovat do nového, a tak dům začínají zařizovat. „Berou hlavně ty cennější věci, jako jsou baterie, dlaždičky, umyvadla a kotle,“ souhlasil s policií personální ředitel stavební firmy Marek Navrátil. „V roce 2009 jsme zaznamenali krádeže v objemu asi za sto dvacet tisíc korun, v letošním roce už je to asi čtyři sta třicet, takže ten nárůst je markantní. Je to samozřejmě spojeno s tím, jak roste pořizovací cena těchto předmětů.“

Novostavby se musejí na zimu vytápět, i když v nich ještě nikdo nebydlí. Nejčastěji z nich proto mizí právě kotle a bojlery. Zloději využívají toho, že v takových domech ještě většinou nebývá nainstalovaný alarm – zámky na dveřích pro ně nepředstavují žádnou překážku.

Vydáno pod