Ve Zlínském kraji dnes kvůli stávce odborů zůstaly zavřené čtyři školy

Zlín - Ve Zlínském kraji dnes kvůli stávce odborů zůstala zavřená čtyři školská zařízení na Uherskohradišťsku. V dalších 41 organizacích školákům nenavařily a neuklidily. Práci dnes omezil například i zlínský úřad práce nebo vsetínský okresní soud. Zaměstnanci ve státní a veřejné sféře tak dali najevo nesouhlas s vládním škrtem deseti procent ve výdajích na mzdy v příštím roce. Asi tři stovky demonstrujících se sešli před budovou někdejšího zlínského obuvnického gigantu Svit.

Ve Zlínském kraji se aktivně do stávky zapojily stovky lidí, odboráři. V celé zemi se aktivně stávky zúčastní během své pracovní doby 100.000 lidí, obdobný počet zaměstnanců stávku podpoří. Ve veřejné sféře pracuje asi 650.000 lidí.

Podle předsedy odborového svazu pracovníků školství Pavla Štěpána stávku ve Zlínském kraji podpořilo přes 180 školských zařízení. „Ty ale zavřená nejsou a jedou v běžném režimu. Zavřená zůstala například základní škola v Uherském Brodě či mateřská školka na Uherskohradišťsku,“ doplnil.

Miriam Majdyšová ze zlínského úřadu práce ke stávce (zdroj: ČT24)

V regionu dnes zůstal také zavřený zlínský úřad práce. „Stávkujeme. Na úřadu je přibližně pět zaměstnanců, kteří vyřizují neodkladné záležitosti. Pokud se někdo přijde na úřad práce zaregistrovat, bude mu to samozřejmě umožněno,“ řekla hned ráno mluvčí zlínského úřadu práce Miriam Majdyšová.

Jen částečně se dnes pracovalo například i na vsetínském okresním soudu. Podle jeho předsedy Josefa Kramáře stávkovalo osm desítek administrativních pracovníků.

Do stávky se zapojily i Okresní správa sociálního zabezpečení Zlín, Uherské Hradiště a Kroměříž nebo katastrální úřady v okresních městech. Stávkovala ale pouze část zaměstnanců, ostatní zajišťovali běžný provoz. Očekávaly se však větší fronty.

Důvodem ke stávce zaměstnanců ve státní a veřejné správě je jednak plán vlády na desetiprocentní snížení objemu mezd, jednak způsob, jakým vláda chce mzdy snížit. Kabinet Petra Nečase (ODS) totiž prosadil změnu zákoníku práce, která rozšiřuje možnost stanovit tarifní složku platu zaměstnance bez ohledu na počet odpracovaných let, a to na většinu zaměstnanců ve státní a veřejné správě. Novela také zavádí do státní správy smluvní platy. Podle Nečase organizátorům stávky nejde o korektní obhajobu práv zaměstnanců, ale spolu s levicovou opozicí se snaží rozehrát politickou hru, která by mohla destabilizovat zemi.

  • Stávka odborářů ve Zlíně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2161/216065.jpg
  • Stávka odborářů ve Zlíně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2161/216001.jpg