Lednický zámek se dočkal oprav díky zapomenutým milionům

Lednice - Čtyřiašedesát milionů, to je částka, kterou objevil úplnou náhodou při auditu na svém úřadu ministr kultury Jiří Besser. Nečekanou finanční injekci dostaly na konci roku od ministerstva kultury mimo jiné i některé jihomoravské památky. Potřebných oprav se díky tomu dočká také zámek v Lednici. Dokonce i teď, pár dní před Vánocemi, řemeslníci pracují na vylepšení jeho původní fasády.

Přestože se teploty pohybují pod nulou a sníh komplikuje práce, restaurátoři a zedníci stále pobíhají po lešení u lednického zámku. „Pracujeme ještě na fasádách. Poslední práce probíhají, máme partu, která není z cukru, takže všechno běží tak, jak má,“ řekl s úsměvem stavbyvedoucí Drahoslav Křivinka.

Důvod? Do konce roku totiž musí Lednice vyčerpat část nečekané dotace, která přišla z ministerstva kultury. „Na co měly ty peníze původně být? To byly průřezové projekty celou agendou ministerstva. Peníze šly na akutní záchrany památek,“ uvedl mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík.

Restaurátoři lednického zámku teď pracují hlavně na suchých procesech – čistí fasády, odstraňují poškozenou omítku a hlavně repasují truhlářské prvky. Z části zámku sundávají okna a dveře, které pak v dílnách musí vysklít, opravit a natřít.

Celková oprava exteriéru zámku potrvá až do roku 2012. Konečná částka, na kterou se má rozsáhlá rekonstrukce vyšplhat, byla spočítána na 130 milionů korun.

Mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík k otázce, kde peníze na opravy památek ministerstvo našlo (zdroj: ČT24)
Vydáno pod