Slovanská epopej zatím zůstane v Moravském Krumlově

Praha, Moravský Krumlov - Slovanská epopej od Alfonse Muchy zatím zůstane v Moravském Krumlově. Dohodli se na tom pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). Termín, kdy se dílo přesune do Prahy, zatím nebyl stanoven. Vedení Prahy dnes původně oznámilo, že počítá s tím, že se Moravský Krumlov o epopej postará zřejmě až do příštího podzimu. Přislíbil to i starosta Třetina. O několik hodin později pražská radnice své vyjádření upřesnila s tím, že žádný termín nebyl stanoven.

V nejbližších dnech odjede na moravskokrumlovský zámek restaurátor, který odplombuje zabalená plátna a zkontroluje jejich stav. „Další jednání o stěhování epopeje do Prahy proběhnou, až budeme mít informace o tom, v jakém stavu se nacházejí a co potřebují, aby se zabránilo jejich možnému poškození,“ uvedl Svoboda. Dodal, že počítá s tím, že Moravský Krumlov se o dílo „řádně postará“.

Třetina po setkání s pražským primátorem řekl, že co nejdříve zahájí jednání s právníky o tom, za jakých okolností lze expozici se Slovanskou epopejí zpřístupnit tak, aby ji mohl navštívit restaurátor a ke stavu srolovaných pláten vypracovat své odborné vyjádření. Až poté bude moci začít jednání o setrvání díla v Krumlově. Tamní expozice je nyní zapečetěna, a nikdo tedy do ní nemá přístup.

„Naší snahou bude, aby byla plátna opět nainstalována. Současný stav se nám rozhodně nezamlouvá. Chceme, aby byla vystavena, aby je opět mohli obdivovat návštěvníci,“ uvedl Třetina. Hned po návštěvě restaurátora vyzve pražského primátora k dalšímu jednání o osudu Muchova díla.

Praha chtěla obrazy z moravskokrumlovského zámku letos v létě odstěhovat na výstavu, která měla začít v září ve Veletržním paláci. Úřad v Moravském Krumlově ale přesun obrazů zakázal. Praha se kvůli sporu obrátila na Okresní soud ve Znojmě, který koncem září rozhodl, že Krumlov musí Praze obrazy vydat. Krumlovští úředníci ale i přesto manipulaci s plátny nepovolili. Praha oznámila, že do voleb stěhování epopeje odložila.

Slovanská epopej se 8. listopadu 2010 stala kulturní památkou. Vlastník obrazů, tedy Praha, musí úřady informovat o jakékoliv manipulaci s dílem.