Mladých sklářů ubývá

Brno - Nejlepší díla studentů a absolventů dvou sklářských škol na obou stranách česko- slovenské hranice ukazuje výstava ve zlínském zámku. Má název Křehká setkání a nabízí ukázky prací mladých českých a slovenských sklářů. Sklářské školy citelně trápí především klesající počty uchazečů a zaměstnavatele nedostatek mladých sklářů.

Výstava představila například zářivý stylizovaný lidský zárodek, obří barevné medvídky nebo pestré masožravé květy. K vidění však byly i mnohem záhadnější tvary, které dráždí fantazii. Dominovala především pestrá přehlídka nápadů, materiálů a technik. „Toto je spékané sklo s hliníkovou a zinkovou fólií. Té technice se věnuji už asi šestý rok a docela jsem si ji osvojil,“ ukazuje konečný výrobek sklář a absolvent sklářské školy ve Valašském Meziříčí Josef Divín. „To spojení tvarů a materiálů by mělo být dostatečně silné, aby evokovalo u diváka nějaké pocity,“ dodává jeho kolega ze slovenské školy v Lednickém Rovnem Patrik Illko.  

Celkem na pět desítek křehkých uměleckých děl mladých sklářů z Valašského Meziříčí a Lednického Rovneho na Slovensku bude do výstavních sálů zlínského zámku lákat do konce ledna. „Myslíme si, že je co ukázat. Také jsme chtěli ukázat na zvláštní oblast školství v našem regionu,“ vysvětluje kurátor výstavy Martin Beníček. 

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská ve Valašském Meziříčí je největší v zemi. Po nedávném zániku nebo zakolísání řady podniků se i její existence začala zdát křehká jako sklo. „Nejvíce pociťujeme nedostatek žáků v učebních oborech. Zlínský kraj tyto obory sice podporuje, ale právě situace, která je kolem sklářství, výrazně poškodila školu v tom, že o ten obor je minimální zájem,“ říká ředitelka sklářské školy ve Valašském Meziříčí Dana Budayová. 

Před pěti lety měla tři sta třicet žáků, teď sto osmdesát. Zaměstnavatelé se prý o ně začínají prát. „Přijíždějí sem zaměstnavatelé dokonce i z Itálie. Měli by zájem o sklářské učně, ale nejsou. Je jich nedostatek,“ dodává Dana Budayová. 

Ředitelka je přesvědčena, že o kvalitní ruční práci a nápaditý design v malých sériích bude zájem vždycky. Nevylučuje ale, že absolventi budou muset za dobrou nabídkou cestovat.