ČOI vyrazila na nepoctivé stánkaře

Jihlava - Česká obchodní inspekce vyrazila do terénu mezi stánkaře. Konkrétně v Jihlavě se kontroloři zaměřili hlavně na prodej vánočních stromků. Policie na Vysočině totiž vyšetřuje jejich hromadné krádeže v lesích. Pachatele postihuje citelnou pokutou přímo na místě nebo věc postupuje ke správnímu řízení.

Vánoční stromky koupíte kdekoliv. Přímo u hajného, na trzích, u supermarketů. Jenže stromky můžou být i kradené. Policie už takové případy řeší na Třebíčsku. „Neznámý pachatel v místech zvaných Kopka odcizil devadesát kusů stromků ve stáří patnácti let,“ informuje mluvčí Policie kraje Vysočina Dana Čírtková. 

A i kvůli tomu vyrazili do terénu kontroloři z ČOI. V Jihlavě na náměstí kontrolovali právě prodejce stromků. Každý z nich musí mít viditelně označenou cenu, vyznačené druhy prodávaného zboží a nesmí chybět ani doklad o tom, kde prodejce stromky pořídil. „Tady mám všechno označené, tady je osvědčení, výpis z živnostenského rejstříku,“ předkládá policejní kontrole potřebná osvědčení prodejce stromků. 

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Jiný prodejce stromků už ale podle kontrolorů věci v pořádku neměl. „Ty stromky jsou moje. Já mám les, mám plantáže, jsem soukromý zemědělec,“ hájí původ stromků jiný prodejce stromků. „Prodejce nemá nabývací doklady, nemůže nám prokázat, kde stromky získal. Můžeme se samozřejmě domnívat, zda vůbec mají legální původ,“ komentuje případ kontrolovaného prodejce ředitel ČOI kraje Vysočina Daniel Adamec. 

Pokutu, která může být na místě udělena až do výše pěti tisíc korun, prodejce nedostal. Vše se bude řešit až ve správním řízení. Ostatní namátkové kontroly trhovců dopadly na jihlavském náměstí dobře. „Mám živnostenský list, mám zdravotní průkaz,“ ukazuje další z kontrolovaných prodejců. 

V namátkových kontrolách chtějí inspektoři ČOI pokračovat i v následujících dnech. Kontrolovat budou třeba prodej ryb.