Nové přístroje v nemocnici u sv. Anny v Brně zkvalitní péči onkologického centra

Brno - Větší komfort pro pacienty, zkrácení čekacích dob na vyšetření, nové terapeutické možnosti a nahrazení konvenčních medicínských trendů moderními neinvazivními metodami. To vše by měly přínést nové přístroje onkologického centra Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Díky špičkovým optickým a endoskopickým přístrojům je nyní možné preventivně předejít situacím, kdy je nezbytné použít skalpel.

Nejdůležitější technologií, kterou se podařilo FN u sv. Anny v Brně získat, je nová výkonější magnetická rezonance. Díky vyšší kvalitě pořizovaných snímků dojde ke zkvalitnění vyšetření břicha a břišních orgánů, vyšetření pánve, kloubů (zejména kolen a ramen) a vyšetření cév.

„Pro běžného pacienta to znamená vyšší komfort péče. Protože ty přístroje jsou moderní, odpadají některé nevýhody starších technologií, což bude mít za následek například zkrácení čekacích dob na vyšetření,“ uvedl náměstek pro preventivní péči Ivo Rovný.

Náměstek pro preventivní péči Ivo Rovný k novým technologiím (zdroj: ČT24)

Pořízené přístroje

  • nukleární magnetická rezonance
  • skiagrafický přístroj digitální
  • multifunkční systém operačních sálů pro endoskopické operování, komplexní diagnostický přístroj pro všeobecnou i endoskopickou ultrasonografii
  • diagnostický mikroskop s modulem pro digitální záznam a zpracování obrazu pro hematologii

Pořízené snímky jsou navíc okamžitě převedeny do digitální podoby a uloženy v centrálním systému nemocnice, takže jakékoliv oddělení může okamžitě zjistit potřebné informace o pacientovi, který tak nemusí čekat, než jeho papírové dokumenty doputují třeba z neurologie na onkologii.

Výhody digitálních technologií  kombinuje i skiagrafický přistroj, který doplňuje klasické rentgeny. Kromě vyšší zobrazovací přesnosti odpadá povinnost čekat na vyvolání snímku. Ty mohou být okamžitě zaslány na jakékoliv oddělení.

"Podařilo se nám získat i ultrazvukový přístroj, který je spojen s endoskopicou sonografií. Přístroj umožňuje nejen diagnostiku, ale i terapeutické výkony," dodal Ivo Rovný. V praxi tak přístroj kombinuje několik technik, které by jinak pacient musel absolvovat zvlášť. Ze tří nepříjemných vyšetření, kdy je pacientovi zaváděna endoskopická sonda, zůstává pouze jedno.

Projekt se podařilo realizovat především díky penězům Evropské unie, která z Integrovaného operačního programu zaplatila většinu z celkové ceny 54 milionů korun.