Pokud si odcházející lékaři vyberou dovolenou, kolaps hrozí už v únoru

Zlínský kraj - Pacienti ze Zlínského kraje budou možná od prvního března na své ošetření čekat marně. Ve všech čtyřech tamních nemocnicích podala výpověď polovina lékařů. Vedení nemocnic si přesto hodlá počkat do ledna, až budou dokumenty na stole a zjistí se, kteří specialisté chtějí odejít. Pak teprve rozhodnou, jak dál. Už teď je ale jasné, že Zlínsku hrozí kolaps zdravotní péče.

Přestože vedení všech čtyř nemocnic zatím neví, kterých oddělení se výpovědi dotknou nejvíce, už dnes jim odboráři poslali zprávu. V kroměřížské nemocnici podalo výpověď 49 lékařů, v Uherském Hradišti 45 a ve Vsetíně 37. Nejhorší je přitom situace v Krajské nemocnici Tomáše Bati, kde podepsalo dokument 128 lékařů.

Primář zlínského novorozeneckého oddělení už ví, že jeho pracoviště by se to dotklo fatálně. Zůstal by na něm sám. „U nás se rozhodli podat výpověď prakticky všichni mí kolegové. Vím ale i o ostatních odděleních, kde by bylo obrovským problémem zajistit i akutní péči,“ řekl primář Jozef Macko. A ví očem mluví. Bez většiny lékařů by zůstalo dětské oddělení, jednotka intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitační oddělení.

Primář novorozenského oddělení zlínské nemocnice k situaci po výpovědích lékařů (zdroj: ČT24)

Macko se bojí, že komplikace navíc mohou nastat i dřív než v březnu. Odcházející lékaři by si totiž ještě předtím měli vybrat zbývající dovolenou. „Nesnažím se je přesvědčit, aby zůstali. Já si všech svých kolegů velmi vážím. Jsou to inteligentní a vzdělaní lidé. Oni ví, co dělají. Do té akce šli naprosto dobrovolně. Já jsem všem řekl, že pevně doufám, že se prvního března opět sejdeme v práci,“ dodal Macko.

Na zavření je několik nemocničních oddělení

Podobně jako primář Macko, jsou na tom šéfové ostatních oddělení v dalších nemocnicích na Zlínsku.

Na zavření by byla neurologie a dětské oddělení v kroměřížské nemocnici, kde nechce podle předběžných informací zůstat žádný z lékařů. V Uherském Hradišti by se ocitli bez lékařského personálu chirurgie a gynekologie. Výpověď dalo i osmdesát procent anesteziologů. Kolaps ve vsetínské nemocnici pak hrozí chirurgického, infekčnímu a dětskému oddělení.

A tak je podle lékařů zarážející, jak se k celé věci vedení některých nemocnic staví. „V personálním oddělení neleží zatím žádná výpověď podaná našimi lékaři. Nevíme tedy, kolik jich bude. Máme připravený krizový plán pro řešení situace, pokud by jich odešlo nějak víc. S každým lékařem, který výpověď podá, chce vedení nemocnice ještě jednat,“ prohlásila například bez dalších podrobností mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati Karla Havlíková.

Představa individuálních schůzek se však vzbouřencům nezamlouvá. Řediteli to prý ulehčí. Chtějí ho pozvat na hromadné setkání, kde může stanovisko vedení sdělit všem. Termín zatím není znám.

Na příchod výpovědí čekají i „nevěřící“ krajští úředníci. „Až výpovědi doputují do  nemocnic, budeme jednat s jednotlivými řediteli,“ sdělila krajská radní pro zdravotnictví Hana Příleská (ČSSD).