Uherský Brod bojuje s rostoucím počtem bezdomovců

Uherský Brod - V ulicích Uherského Brodu žije přes sto šedesát lidí bez domova. Tolik jich alespoň eviduje místní radnice. Kapacity ubytoven a charitativních zařízení nestačí, bezdomovců navíc rok od roku přibývá. Radnice i přesto volání místní charity po nových prostorách zatím nevyslyšela.

V roce 2003 žila v Uherském Brodě necelá padesátka lidí s trvalým bydlištěm na místní radnici. O sedm let později je jich čtyřikrát tolik. „Oproti loňskému roku, kdy jsem evidovala 144 osob bez přístřeší, máme letos nárůst o zhruba dvacet dalších lidí,“ vypočítává smutnou statistiku sociální kurátorka Uherského Brodu Marcela Sukupová.

Ztráta zaměstnání, partnerská krize, dluhy, alkoholismus. To jsou nejčastější důvody, které podle ní berou lidem jejich místo ve společnosti a střechu nad hlavou. Miroslava Hrnčáře, bývalého zedníka, zradilo zdraví. Na život bezdomovce si zvyká už půl roku. „Měl jsem problémy s páteří a musel jsem práce nechat. Je mi už přes šedesát a nikdo mě nechce,“ popisuje svůj pád na úplné dno Miroslav Hrnčář.

Kapacity ubytoven a charitativních zařízení pro bezdomovce v Uherském Brodě nestačí (zdroj: ČT24)

Co člověk, to jiný příběh. Josef Janiš si jako dělník nevydělal dost peněz. Dohonily ho dluhy, které nestíhal splácet. „Došla exekučka, zdravotní a sociální pojištění, všichni chtěli peníze. Já jsem vydělal šest a půl tisíce, oni mi z toho dva strhávali. Jsem v pasti,“ vypráví Janiš a jen ztěžka se brání pláči.

V podobné situaci je jen v Uherském Brodě přes sto šedesát lidí. Místní krizové centrum jim dnes, den před Vánocemi, připravilo slavnostní oběd – hovězí polévku s kapáním a knedlík s koprovou omáčkou. Větším nepřítelem než hlad jsou ale pro lidi bez domova zimní noci. Omrzliny na jejich rukou vypadají děsivě. Ubytovny však praskají ve švech a kapacitně nedostačují.

Místní charita proto volá po stavbě noclehárny, uherskobrodští radní jsou ale v tomto směru zdrženliví. „Víme, že noclehárna je potřebné zařízení, na druhou stranu máme obavu, že by se nám tu stáhlo ještě víc těchto vyloučených osob,“ shrnuje pro a proti uherskobrodský starosta Patrik Kunčar (KDU-ČSL). Kunčar se navíc obává, že s dozníváním ekonomické krize se počty lidí bez domova v Uherském Brodu tak jako tak navýší. Místní region totiž patří k oblastem s nadprůměrnou nezaměstnaností.