Projekt pronájmu památek nevychází

Měla to být šance pro chátrající památky, na jejichž opravu nezbývaly peníze. S nápadem, jak některým historickým skvostům pomoci, přišlo loni několik jihomoravských obcí. Pronajaly si zchátralé objekty od památkářů nebo církve a chtěly pro ně získat dotace. Ani jeden ze tří projektů ale zatím nevyšel.

Prvním projektem, který měl zachránit zdevastované památky, si vzal za cíl opravu Svatého kopečku v Mikulově a jeho slavnou křížovou cestu ze 17. století. Loni v listopadu mikulovští zastupitelé schválili, že město si památky pronajme od církve a pokusí se získat peníze na opravu kapliček. Dosavadní snahy získat dvě desítky milionů korun z evropských fondů ale vyšly naprázdno.
 


Úsilí o opravu křížové cesty ale v Mikulově ani přes dosavadní neúspěch nevzdávají. „Máme střízlivější plán, chystáme opravu jednotlivých kapliček, pokusíme se získat částku kolem jednoho milionu korun a postupně je opravovat,“ doufá v konečný úspěch mikulovský starosta Rostislav Koštial (ODS).
 
Podobné snahy už definitivně vzdali v Břeclavi. Bývalá radnice chtěla opravovat Hubertovu kapli v blízkém Lednicko-valtickém areálu a pronajala si ji od památkářů. Současné vedení města má ale jiné plány. „Smlouvu na pronájem kaple a okolí vypovíme. Vzhledem k napjatému rozpočtu města k opravě kaple z městských zdrojů nedojde,“ shrnuje ředitelka Městského muzea v Břeclavi Alena Káňová.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

V Lednici jízdárny budou

Zdá se, že jediným projektem, který uspěl, je oprava jízdáren lednického zámku. Tam se však partnerem nestala obec, ale Jihomoravský kraj. Půl miliardy na opomíjenou část zámku je připraveno. Stačí už jen začít - jenže pro firmy je to velké sousto, a tak se projekt zasekl už na výběru firmy, která připraví dokumentaci. Podle původního harmonogramu se mělo pracovat už loni, další termín pak byla letošní zima a teď se mluví o příštím roce. Čekat ale nelze donekonečna, peníze je třeba utratit do konce roku 2013, kdy má být rekonstrukce nejpozději dokončena.