V kostele ve Křtinách mohou lidé poděkovat Ježíškovi za dárky

Křtiny - Dopisy Ježíškovi plné proseb o dárky se už staly součástí české vánoční tradice. Teď po svátcích a vánoční nadílce mohou děti i dospělí napsat poděkování za dary, které našli pod stromečkem. Přijímá je schránka v poutním chrámu ve Křtinách na Blanensku.

„Je to vlastně pokračování Ježíškovy pošty, protože před Vánocemi se píše prosba o něco, takže logicky po Vánocích bychom měli napsat poděkování,“ vysvětlil smysl dopisů křtinský farář Jan Peňáz. Do Ježíškovy pošty na Božím Daru přišlo letos přes půl tuny dopisů, v kufříku vedle dřevěného betlému v křtinském kostele jich je zatím jen několik. Místní farář ale doufá, že lidé se postupně naučí i děkovat a dopisů bude přibývat.

Farář Jan Peňáz o tom, kde skončí dopisy pro Ježíška (zdroj: ČT24)

„Svoje psaní mohou lidé do kufříku vhodit během celého dne až do 9. ledna, kdy vánoční čas ukončíme koncertem a dopisy uschováme,“ doplnil Peňáz. I on sám Ježíškovi dopis poslal: „Poděkoval jsem za dvě úspěšné operace oka, bez nichž bych už asi na jedno oko neviděl,“ prozradil farář. Poděkovat mohou děti i dospělí, a to nejen za vánoční dárky. „Přijde mi to jako dobrý nápad, protože Vánoce jsou narozeniny Ježíška, a ne naše. Napsala jsem, že děkuji nejen za hmotné dárky, které byly krásné a bylo jich hodně, ale taky za to, že jsme strávili Vánoce hezky a v rodinném kruhu,“ prozradila obsah svého dopisu jedna z věřících.

Dopisy zůstanou zalepené a nikdo je nebude otvírat. Farář Jan Peňáz je chce na jaře uložit do jednoho z kněžských hrobů u kostela. „Inspiroval jsem se v Jeruzalémě, kde chrámoví služebníci vybírají papírky s modlitbami ze škvír ve Zdi nářků a pohřbívají je,“ vysvětlil Peňáz.

Vydáno pod