Symbol českých Vánoc skončí v zahraničí

Brno - V adventu a těsně před Vánocemi je jich všude plno. Prodejců smrčků, jedliček, boroviček a samozřejmě také kaprů. Tady se ale narozdíl od obchodů žádné povánoční slevy nekonají. Stromeček si nikdo na Silvestra nezdobí a většina Čechů si kapra dopřeje právě jen na Štědrý den k večeři s bramborovým salátem. Kam tedy mizí stovky neprodaných stromků a metráky kaprů?

Neprodané vánoční stromky, které si před svátky nikdo nekoupil, neskončí nevyužité v popelnicích, ale zahradníci je rozdrcené přidávají do hnojiv, slouží k výrobě biopaliv nebo část z nich končí ve spalovně. Posloužit ale mohou také zvířatům v zoologických zahradách.

Kapři odplují do Rakouska a na Slovensko

Vstup Zuzany Neuvirtové z Rybníkářství Pohořelice (zdroj: ČT24)

Ryby, které prodejci před Vánocemi neprodali, se vrací zpět do sádek rybníkářství. Podle Pavla Míška z Rybníkářství Pohořelice míří kapři do zahraničí. Mnozí z nich přece jen skončí na slavnostní štědrovečerní tabuli. V zahraničí si je koupí pravoslavní věřící, kteří Štědrý den oslaví až na Silvestra.

Kaprů, kteří přes sádky zamíří k dalším zákazníkům, je ale minimum. Rybníkářství Pohořelice se letos z prodeje vrátily pouhé 2 tuny ryb z celkových 750 tun, které rybáři pro letošní Vánoce připravili.