V Antarktidě chtějí vědci z Brna zkoumat ledovce i lišejníky

Brno - Cesta na dvouměsíční expedici do Antarktidy čeká už zítra vědce z brněnské Masarykovy univerzity. Na ostrově Jamese Rosse budou už popáté zkoumat zejména klimatické podmínky a reakci místních rostlin na jejich změnu.

Povánoční výprava do polární oblasti se pro vědce z Masarykovy univerzity stala už malou tradicí přelomu roku. Rozhodně je ale nečeká žádné bezstarostné rozjímání v zasněžené krajině. „Těžištěm bude výzkum ledovců, dále potom dlouhodobé sledování klimatických parametrů ostrova Jamese Rosse. Biologická skupina bude sledovat dlouhodobý vliv oteplení na mechy a lišejníky,“ vysvětlil vedoucí výpravy Miloš Barták z Přírodovědecké fakulty.

Výpravu tentokrát doplní i lékař, který se zaměří na výzkum projevů dlouhodobé zátěže v terénu na členy výpravy. Expedice se účastní také historicky nejmladší člen – čtyřiadvacetiletý student Tomáš Jagoš. „To, že tam jedu, je velká zkušenost, protože práce v polárních krajích, to se nedá natrénovat někde tady v České republice. Důležité je být s lidmi, kteří to umí, dívat se, jak to dělají, být při tom, třeba i trochu pomoci, ale hlavně se učit,“ říká s úsměvem benjamínek polárního výzkumu.

Vedoucí výpravy Miloš Barták o záměrech vědců (zdroj: ČT24)

Samostatnou českou výpravu Masarykova univerzita vypravuje už pátým rokem. A i když se náklady na každého účastníka šplhají do řádu statisíců, z hlediska vědeckého přínosu se prý rozhodně vyplatí. „Ostrov Jamese Rosse nebyl nikdy tak nějak systematicky zkoumán, a pro Českou republiku je to proto jedinečná šance dosáhnout tam poznatků, které dosud v Antarktidě nebyly učiněny,“ dodává Barták.

V polárních oblastech chtějí vědci zůstat až do konce takzvaného antarktického léta, návrat je tak čeká začátkem března.