Kraj jednal s ministerstvem dopravy. Některé projekty v jeho koncepci chybí

Brno - Rychlostní silnice R52 na Vídeň a R43 na Svitavy, železniční uzel v Brně. To jsou aktuální priority v dopravě na jižní Moravě. Prohlásili to zástupci kraje na jednání s ministerstvem dopravy, které teď kvůli vytváření takzvané superkoncepce na následující roky objíždí krajská města po celé republice. Peníze nejspíše nezbudou například na opravu problematické silnice z Pohořelic do Znojma.

„Dnešní jednání v Brně bylo hlavně pracovním jednáním. Pod vedením ministra Bárty připravujeme takzvanou superkoncepci, která má definovat vývoj dopravní infrastruktury v nadcházejících letech,“ řekl o schůzce se zástupci Jihomoravského kraje poradce ministerstva dopravy David Čermák.

Mezi priority, na které při jednání přišla řeč, patří potřebný železniční uzel v Brně a rychlostní silnice na Vídeň a na Svitavy. S některými projekty kraje ale ministerstvo v koncepci zatím nepočítá. „Priorit máme pochopitelně více. Máme i stavby, na které už máme stavební povolení, ale v té koncepci ministerstva se neobjevily,“ informoval krajský radní Václav Horák (KDU-ČSL). „Finance na ně nelimituje kraj, ale rozpočet vlády,“ upřesnil.

Osud některých projektů zůstává nejasný

V ohrožení je například dlouho chystaná oprava silnice I/53, a to nejen kvůli chybějícím penězům. „Silnice z Pohořelic na Znojmo je v technicky špatném stavu. Neustále do ní musíme investovat peníze, což není asi nejekonomičtější. Problémy jsou ale i se samotnou projektovou dokumentací a kritikou ekologů,“ uvedl radní Horák.

V plánovaných pravidelných schůzkách se zástupci ministerstva krajští radní vidí obrovský přínos. „Nejsme investory staveb, které chceme realizovat. Tím pádem nezpracováváme jejich projektovou dokumentaci, takže máme složitý přístup k informacím, co se s nimi vlastně děje,“ vysvětlil Horák. Díky lepší komunikaci budou radní vědět, jak příprava jednotlivých projektů pokračuje.