Padající skříň zranila několik klientů Domova pro seniory

Rožnov pod Radhoštěm - Radost z nově zrekonstruovaných pokojů seniorům v jejich novém domově v Rožnově pod Radhoštěm nevydržela dlouho. Když 7. prosince přebírali nové pokoje, netušili ještě, že jim během několika málo dní může jít o život. Na tři ženy totiž spadla nestabilní skříň a klientky domova tak skončily v nemocnici.

To je i případ maminky paní Polákové. „Na maminku spadla skříň, která je vysoká a nestabilní, protože je z lehkého materiálu, těžiště má vysoko a není připevněna ke stěně pokoje,“ stěžuje si Ludmila Poláková.  

Takto si maminka paní Polákové Ludmila Halamíčková svůj Štědrý den určitě nepředstavovala. Večer, když šla spát otevřela dveře skříně a ta na ni spadla. Vzbudila se až ráno vedle postele značně otřesená. Celé dopoledne pak musela strávit v nemocnici, kde se podrobila vyšetření po pádu skříně. Výsledkem bylo naštěstí jen ošetření modřin na čele a na rukou, jinak vyšla paní Halamíčková z kolize celkem v pořádku.

Ludmila Poláková popisuje zranění své maminky (zdroj: ČT24)

Méně štěstí měly ale další dvě seniorky, těm museli mezi Vánocemi a Novým rokem zpod skříní dokonce pomáhat hasiči. Jedna z těchto žen byla dokonce hospitalizovaná.

Za viníka označili vedoucího domova

Problém s nestabilními skříněmi odnesl vedoucí Domova pro seniory Stanislav Šenkýř. Toho jeho nadřízení okamžitě propustili.  Důvodem měla být skutečnost, že nehodu nadřízeným oznámil až po vánočních svátcích. Přitom to byl podle paní Polákové právě vedoucí domova, kdo na technické problémy se skříněmi upozorňoval už při kolaudaci.

Za rekonstrukci domova přitom odpovídají Sociální služby Vsetína, potažmo Zlínský kraj jako jejich zřizovatel. Ředitel Sociálních služeb Vsetín Jaromír Navrátil se domnívá, že došlo k chybě na straně firmy, která skříně dodala. S ní už také vzniklé problémy řeší. 

Paní Poláková neskrývá své rozčarování: „Je to jeden z případů humpolácky odvedené práce.“ Pozastavuje se i nad tím, že přestože její mamince slibovali hned po nehodě, že skříně okamžitě ukotví ke zdi, stalo se tak až poté, kdy skříň spadla na další ženy. „Kdyby byly skříně okamžitě zajištěny, mohlo se zabránit neštěstí,“ říká paní Poláková.