Advokátka zpronevěřila peníze tří klientů, jde do vězení

Zlín - Advokátka Miloslava Blahová z Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku půjde za zpronevěru na 2,5 roku do vězení. Šestapadesátiletá žena podle pravomocného rozsudku připravila jako správkyně konkurzní podstaty a jako advokátka své klienty o několik milionů korun. Krajský soud ve Zlíně dnes zamítl její odvolání, a potvrdil tak dubnový verdikt zlínského okresního soudu. Obžalované hrozilo až osm let vězení. Kromě vězení soud ženě na šest let zakázal i výkon advokacie i funkce insolvenční správkyně.

Advokátka se hájila psychickými problémy, kterými trpěla po smrti své matky. Dnešního jednání se kvůli zdravotní indispozici nezúčastnila – deset minut před zahájením líčení poslala textovou zprávu, že je jí špatně, zvrací a nemá u sebe léky, kterými by nevolnost rozehnala. Její obhájce u soudu žádal zproštění obžaloby, k rozhodnutí se vyjádřit odmítl. Rozsudek je pravomocný a nelze se proti němu odvolat. V nejbližších dnech proto advokátka Blahová nastoupí do vězení.

Soudce Radomír Koudela (zdroj: ČT24)

Podle obžaloby se žena trestné činnosti dopouštěla od roku 2002, kdy jí jako správkyni konkurzní podstaty přišlo na účet téměř 1,1 milionu korun, které pak vybrala a použila nezjištěným způsobem. V roce 2006 stejně postupovala u částky 900.000 korun a o rok později se přišlo na to, že jí schází 1,75 milionu korun, které u ní jako u advokátky měli v úschově klienti. Z této částky poté necelých 800.000 Kč nahradila.