Brněnské fakultní nemocnice by se v březnu dokázaly postarat i o cizí pacienty

Brno - Hledání krizového řešení pro případ, že by se černé scénáře v českém zdravotnictví v březnu skutečně naplnily, pokračuje. Dnes se do jednání s nemocnicemi pustili brněnští radní. Schůzky se ale zúčastnil jen jeden z ředitelů - šéf brněnské Úrazové nemocnice Karel Doležal, ostatní nemocnice vyslaly jiné zástupce. Většina ředitelů dnes totiž odjela do Prahy za ministrem zdravotnictví Leošem Hegrem (TOP 09).

Dnešní schůzka na půdě brněnského magistrátu měla spíše informativní charakter. „Vyměnili jsme si informace a dohodli se, že se budeme scházet častěji,“ řekla náměstkyně primátora Jana Bohuňovská (ODS). Představitelé nemocnic také přinesli zatím poslední počty výpovědí. Pět lékařů stáhlo výpovědi v Nemocnici u svaté Anny, ve Fakultní nemocnici Brno tři lékaři.

Ředitelé fakultních nemocnic se sešli s ministrem Hegerem

Ohniskem stěžejních jednání je dnes ale Praha. Ministr zdravotnictví Leoš Heger se setkal s prezidentem Václavem Klausem, který české lékaře zkritizoval za nezodpovědnost a vyslovil ministrovi podporu v jeho snahách o reformu zdravotnictví.

Ředitel FN Brno Roman Kraus na brífinku:

„Počítáme s tím, že se možná budeme muset postarat i o část pacientů z jiných krajů, kde je exodus lékařů masivnější.“

Poté následovala schůze s řediteli fakultních nemocnic. Ty budou totiž v zajišťování péče od března klíčové, takže výstupy z dnešního jednání u ministra zásadně ovlivní tvorbu krizových scénářů.

Brno má dvě fakultní nemocnice, které podle dosavadních vyjádření jejich ředitelů budou schopné od března základní zdravotní péči zajistit zcela z vlastních zdrojů.

Na krizovém plánu už pracuje kraj

Včera se s vedeními nemocnic sešli představitelé Jihomoravského a Zlínského kraje. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) ředitelům doporučil, aby lékaře přesvědčili ke stažení výpovědí. Lékařské odbory však připravují druhou vlnu výpovědí.

Harmonogram řešení odchodu lékařů v Jihomoravském kraji
Zdroj: ČT Brno