Policie obvinila pedofila z Brněnska, hrozí mu 12 let

Brno - Policie obvinila třicetiletého muže, který měl v létě loňského roku spáchat násilí na 7 obětech.  Policisté vyšetřují, jestli nespáchal ještě další podobné činy. S nožem v ruce útočil na malé dívky a některé z nich sexuálně obtěžoval. Minimálně v jednom případě měl dívce dokonce fyzicky sexuálně ublížit. Případy se odehrály v letních měsících. Obviněnému hrozí až dvanáctiletý trest odnětí svobody.

„Pachatel si vybíral své oběti ve věku od 6 do 15 let, celkem napadl 7 dívek a pod pohrůžkou použití nože je obtěžoval,“ řekla policejní mluvčí Andrea Straková. Ve kterých městských částech k násilí docházalo, to nechtěla mluvčí upřesnit. Podle zjištění České televize se ale měl pachatel násilí na dívkách dopustit zejména v městských částech Juliánov a  Židenice. Vyloučeno ale není, že útočil i mimo Brno.

Radnice těchto městských částí dokonce ve svém Zpravodaji na začátku září vydaly varování pro rodiče, aby dětem věnovali zvýšenou pozornost a dohled. Reagovaly tak na informace, podle nichž mělo být útoků na děti několik.

Policejní mluvčí Andrea Straková (zdroj: ČT24)

Stejně zareagovaly i školy, a proto první dny nového školního roku posílaly po dětech domů lístečky s podobným varováním. „Je to citlivé téma. Věděli jsme, že tady došlo k přepadení dítěte přímo uprostřed dne, kolem jedné hodiny odpledne, přímo ve vchodu panelového domu, takže jsme museli reagovat. Škola má být bezpečná, a proto jsme rozeslali rodičům lístky s varováním a zpřísnili vstup do budovy,“ popsala situaci ředitelka ZŠ Krásného Anna Velanová.

Zpráva o násilníkovi se rozšířila mezi rodiči velice rychle. „Dceři jsme zakázali chodit dál od domu, každou chvíli se musela hlásit, abychom věděli, že je v pořádku, že se jí nic nestalo,“ řekla České televizi Marcela Sekaninová, maminka spolužačky jedné z napadených dívek.

O obecném strachu mezi rodiči v Juliánově mluví i Kateřina Kolíšková: „Mám taky dvanáctiletou dceru a bála jsem se pouštět ji ven, většinou mohla ven jen s kamarádkami.“