Prostějov uznal, že při dělení majetku dal Držovicím méně, než měl

Prostějov - Zastupitelé Prostějova poprvé uznali, že při dělení majetku odtržené Držovice ošidili o nemalé peníze. Podle jejich znaleckého posudku Držovice dostaly o 6,5 milionu korun méně, než měly. V posudcích obou úřadů ale padly odlišné závěry. Držovičtí trvají na částce 9,5 milionů. Čas na mimosoudní smír mají do 4. února 2011, kdy je nařízen další soud.

Prostějov se doposud jakémukoli dorovnání bránil. Teď ale radní na základě vlastního posudku uznali, že obrana Držovic byla oprávněná. „Určitý posun nastal. Rozdíly v posudcích jsou ale velké, proto je důležité je společně porovnat a pokusit se dojít ke společnému závěru,“ řekla advokátka Držovic Jana Zwyrtek Hamplová. Pokud se strany do února nesmíří, zasáhne znovu soud, který může nařídit vypracování posudku třetím znalcem.

„Jsem ráda, že Prostějov konečně uznal, že nás při dělení majetku poškodil. Doufám, že to přispěje k nějakému rozumnému kompromisu,“ konstatovala starostka obce Blanka Kolečkářová (STAN). K rozdílu v posudcích se zatím nechce vyjadřovat.

Mimosoudní dohoda zatím nevyšla, Prostějov je opatrný

Držovice a Prostějov se proti sobě u soudu poprvé postavily loni v srpnu. Problém je v tom, že obec se současnými dvanácti sty obyvateli od Prostějova odešla v polovině roku, vyrovnání ale počítalo s odtržením až na jeho konci. Držovice tvrdí, že Prostějov byl v polovině roku o 30 milionů korun bohatší než na konci roku, a tak by chtěly, aby se jejich věno počítalo z vyšší částky.

Starostka Držovic Blanka Kolečkářová:

„Na našem mimosoudním setkání nepadla zmínka, že by si Prostějov nechal vypracovat znalecký posudek. Dozvěděli jsme se to až na soudě.“

Advokátka Prostějova Olga Kapplová:

„Když vám někdo nabídne nějaké řešení, tak pochopitelně chcete vědět, jestli to řešení je správné.“

Držovice si nechaly posudek vypracovat kvůli stanovisku prostějovského okresní soudu, který označil jejich žalobu za neúplnou a neurčitou. Obec pak znovu nabídla Prostějovu možnost vyřešit spor mimosoudně. 

Z posledního soudu v polovině prosince 2010 ale starostka Držovic Blanka Kolečkářová odcházela zklamaná. Podle ní se totiž obě strany sporu skutečně setkaly a dohodly pár dní před soudem. Že se Prostějováci rozhodli vypracovat si vlastní posudek, ji zaskočilo.