Lesní zvěř má málo krmiva, lidé je kradou

Jižní Morava - Myslivcům s krádežemi krmení pro lesní zvěř dochází trpělivost. Začali proto na internetu zveřejňovat fotografie lidí, o kterých se domnívají, že jim krmení ukradli. Využívají přitom takzvaných fotopastí. Ty jsou určené zejména pro pozorování zvěře, zachytí ale veškerý pohyb kolem sledovaného místa a fotografii zašlou formou MMS nebo mailem přímo vlastníkovi fotopasti.

„Nejvíce se teď z krmelců ztrácí sůl, vůbec to nechápu, sůl přitom není vůbec drahá,“ postěžoval si České televizi Radovan Mančík z okresního spolku v Hodoníně. I on má s krádežemi krmení své zkušenosti. „Jen v naší honitbě spotřebujeme krmivo v hodnotě 60 tisíc korun,“ řekl Mančík.

Nejvíce se krmení ztrácí v okolí vesnic, kde lidé chovají domácí zvířata. Ztrácí se zrní, seno, vojtěška i kukuřice. V minulosti se například na Hodonínsku vloupali pachatelé do lesního skladu, odkud odnesli několik pytlů ječmene. Myslivci jsou proti zlodějům bezmocní. Způsobená škoda je totiž malá, a proto se těmito případy policie nezabývá.

Radovan Mančík z Okresního mysliveckého spolku v Hodoníně o krádežích krmiva pro zvěř (zdroj: ČT24)

Výjimkou v minulosti nebyl podle Radovana Mančíka ani případ, kdy firma, která v lese stahovala dřevo za pomoci koňů, běžně nechala jedno ze zvířat uvázané u krmelce, zatímco s druhým pracovala. Když se kůň dostatečně nasytil sena a zrní z krmelce, zvířata vyměnili.