Rekonstrukci vily Tugendhat nezastavila ani zima

Brno - Už jen rok zbývá do plánovaného dokončení rekonstrukce vily Tugendhat. Restaurátoři se teď věnují zejména interiérům. Čistí kovové části v místech, kde byly naneseny nesoudržné nátěrové vrstvy. Po celé vile stavaři instalují slaboproudé rozvody a jasno už mají také o druhu omítek, které přijdou do jednotlivých pokojů. Velkou pozornost teď dělníci věnují zimní terase, kterou vyztužují pomocí takzvaných základových studen. A podařil se jim i jeden zajímavý objev.

Při pracích na příčce u zimní zahrady stavaři objevili na svou dobu unikátní vzduchotechnický systém, který bylo možné regulovat pomocí mechanicky ovládaných klapek. Doposud se o něm nevědělo, protože ho překrývala vrstva nátěrů z podějšího období. „Lze takto vytápět nejen hlavní obytný prostor, ale současně vedením pouštět teplý vzduch do zimní zahrady. V letním období byl přívod klapkami uzavřen,“ popsala vedoucí vily Tugendhat Iveta Černá. Systém by měl po opravě znovu fungovat.

Pracovní otěže brzy převezmou restaurátoři, kteří mají na starosti například úpravu omítek do původního stavu. Ani objevy zatím nezpůsobily zdržení harmonogramu prací, stále tedy platí, že do opravené vily by se návštěvníci mohli poprvé podívat už v únoru příštího roku.