Řidič přejel mladíka schválně, tvrdí znalci. Tragédii zrekonstruovali

Uherské Hradiště - Rekonstrukci tragické události z loňského července dnes připravili kriminalisté v Uherském Hradišti. Jednadvacetiletý řidič tam na parkovišti u obchodního domu přejel svým autem o rok mladšího muže - podle policejních znalců úmyslně. Nad případem ale stále visí mnoho otazníků, které má pomoci objasnit dnešní akce.

25. července, pár minut před devátou hodinou večer, přijížděl mladík svým autem Volkswagen Touareg k supermarketu Kaufland v Sokolovské ulici. Chtěl si jen koupit něco k jídlu. Na parkovišti ho ale zaujala nepřehlédnutelná trojice rozhádaných cizích mužů. Pokoušel se je uklidnit. Pouhá domluva však nezabrala, hádku proto vyřešil po svém - sešlápl plyn a jeden z mužů skončil pod koly jeho auta. Těžkým zraněním podlehl dvacetiletý Petr Haluška ještě tu noc v uherskohradišťské nemocnici.

Nad motivy řidiče všichni kroutí hlavou. Muže na parkovišti neznal, a tak v podstatě neměl důvod si jich všímat. „Z posudků znalců z oboru lékařství i dopravy vyplynulo, že šlo o úmyslný čin,“ uvedl hradišťský policejní mluvčí Aleš Mergental. „Nejednalo se o klasickou nehodu, nýbrž o trestný čin těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti, za který řidiči hrozí osm až šestnáct let vězení,“ doplnil.

Některé okolnosti mladíkova smrtelného zranění ale zůstávají neobjasněné. I přes závěry znaleckých posudků se stále spekuluje, zda nešlo jen o chybu nezkušeného řidiče, který mohl například místo zpátečky omylem zařadit jedničku. Kriminalisté se proto dnes na osudném parkovišti pokusili tragédii skoro po půl roce zrekonstruovat. K dispozici měli i řidičův offroad, který v události figuroval. Nakolik ale tato akce vyšetřování usnadní, se zatím neví. Policistům navíc stále chybí klíčový svědek - třetí z trojice mužů, který ihned po nehodě z místa odešel.

  • Záběr z bezpečnostní kamery na parkovišti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2238/223704.jpg
  • Místo tragédie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2238/223719.jpg