Kvůli špatným svodidlům je snížena rychlost na novém úseku dálnice D1 na Zlínsku

Zlínsko - Nový úsek dálnice Mezi Kroměříží a Otrokovicemi je v provozu teprve měsíc a už se rýsuje velký problém. Dálnice je osazena svodidly, která nevyhovují bezpečnostním normám, zjistil to deník Blesk. Na úseku je proto snížena rychlost na 100 kilometrů v hodině. Svodidlům podle Ředitelství silnic a dálnic chybí povinný atest. Buď na ně stavební firma zapomněla, nebo na dálnici dodala svodidla falešná. To teď zjišťuje audit. Firma Skanska coby stavební garant ale jakékoliv pochybení odmítá.

Svodidla na celém úseku nemají známku původu a tudíž ani bezpečnostní atest. „Jde buď o nedbalost, nebo o podvod,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

„Necertifikovaná svodidla mohou být příliš tuhá, takže zdeformují vozidlo, které do nich narazí, nebo naopak mohou být příliš poddajná,“ vysvětluje možný problém se svodidly ředitel Centra dopravního výzkumu Karel Pospíšil.

Karel Pospíšil z Centra dopravního výzkumu vysvětluje problém se svodidly (zdroj: ČT24)

Omezení rychlosti bude platit až do skončení auditu. Ministerstvo dopravy navíc zahájí kontrolu svodidel na všech dálnicích a silnicích 1. třídy dokončených v roce 2010.