Zemědělské družstvo Agro Jevišovice je v insolvenci

Brno - Krajský soud v Brně dnes zahájil insolvenční řízení s družstvem Agro Jevišovice, jedním z největších zemědělských podniků v ČR. Návrh na zahájení řízení podalo Zemědělské družstvo Slup. Firma údajně svému věřiteli dluží přes 407 000 korun, které měl podnik zaplatit v nájemném. Zemědělské družstvo Slup prý dodnes žádnou platbu neobdrželo. Šéf Agro Jevišovice Bohumír Rada bez dalších podrobností řekl, že „už je to zaplaceno“.

Agro Jevišovice hospodaří na zhruba 9 000 hektarech půdy. Zabývá se hlavně chovem kuřat. Známé je také díky chovu krokodýlů. Už loni se ocitlo ve finančních problémech, z konkurzu vyvázlo díky tomu, že dluhy zaplatilo.

V současnosti projevila o koupi družstva zájem skupina Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Fúzi nyní posuzuje antimonopolní úřad. Podle Rady by zahájení insolvenčního řízení nemělo fúzi ohrozit. Opačný názor na věc má Andrej Babiš. „O tom, že družstvo je v insolvenci, jsem se dozvěděl z médií. Pokud družstvo dluh nezaplatí, náš zájem o koupi padá,“ reagoval dnes na dotaz ČT Babiš.

V souvislosti s družstvem Agro Jevišovice (resp. předcházející Radovou firmou Agrodružstvo Jevišovice) se objevila v minulosti řada problémů. V insolvenčním řízení se družstvo ocitlo už jednou, kontroverzní bioplynová stanice ve Velkém Karlově udělala špatnou pověst všem dalším. Přečtěte si více o kauzách spojených s družstvem Bohumíra Rady.

Insolvenční řízení poprvé

Koncem dubna 2010 zahájil Krajskou soud v Brně insolvenční řízení. Tehdy návrh podala bývalá členka družstva, které družstvo dlužilo tři sta tisíc korun. Předseda družstva Bohumír Rada ještě ten den dluh zaplatil a insolvence byla tedy záhy ukončena.

Bioplynová stanice ve Velkém Karlově

Největší bioplynová stanice ve střední Evropě vznikla ve Velkém Karlově před téměř pěti lety. Kromě biomasy měla ve velkém zpracovávat také kosti a zbytky z jatek. Nezvládla se ale technologie a okolní obce si krátce po jejím otevření začaly stěžovat na šířící se zápach. Družstvo proto omezilo spalování živočišného odpadu a nainstalovalo biofiltry. Plánovalo postavit další bioplynové stanice v Jevišovicích a Bojanovicích, odpor obyvatel je nakonec zastavil. Stanice udělala špatné jméno všem bioplynovým stanicím, jejich odpůrci mnohdy upozorňují právě na Velký Karlov.

Krokodýlí farma ve Velkém Karlově

Farmu založilo Agro Jevišovice v roce 2004, kdy podnikatel Bohumír Rada přivezl 50 zvířat. Od té doby se chov rozrostl na více než 200. Chov exotických zvířat v současné době trápí nedostatek místa. Stavební povolení na rozšíření budov pro chov a pro stavbu krokodýlích jatek družstvo nedostalo. Rada věří, že ve chvíli, kdy bude krokodýl uznán za jateční zvíře, povolení dostane. Rada od začátku plánoval provozování farmy jako turistické atrakce a jako hospodářský chov na maso a kůži. Farma celá léta čeká na schválení vyhlášky, která by zavedla pravidla pro chov a porážku krokodýlů. Česká republika by se tak stala první zemí Evropské unie, kde by byl krokodýl prohlášen za jateční zvíře. Krokodýlí maso dosud na evropský trh putuje z mimoevropských zemích. Proti hospodářskému využívání krokodýlů protestují ochránci zvířat.

Odsouzení Bohumíra Rady za pokácení stromů

V roce 2004 odsoudil Okresní soud ve Znojmě předsedu družstva Bohumíra Radu za pokácení stovky stromů bez povolení. Rada dostal podmíněný jedenáctiměsíční trest s odkladem na dva roky. Za způsobené ekologické újmy po něm úřad požadoval jako úhradu více než 15 milionů korun.

Vydáno pod