Podnikatel Vaškůj je znovu na svobodě

Zlín - Zlínský podnikatel Roman Vaškůj, který v Rakousku požádal o azyl a jehož loni v červnu zatkla vídeňská policie, byl dnes propuštěn z rakouské vazební věznice. Loni v září podnikatel neuspěl s ústavní stížností v kauze daňových podvodů, a ve vězení tak měl strávit sedm a půl roku. Před výkonem trestu ale uprchl do zahraničí. Ministerstvo spravedlnosti pokládá propuštění Vaškůje za krajně nešťastné. „Nicméně musíme respektovat rakouský právní řád,“ řekla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková.

„Rakouský soud koncem listopadu nepravomocně povolil podnikatelovo vydání do České republiky,“ řekla mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. Po několika dnech, 3. prosince, však tamní orgány Vaškůje propustily z vazby. „Uplynula maximální lhůta, po kterou ho bylo v Rakousku možné ve věznici držet,“ uvedla Palečková.

V první polovině 90. let podváděl Vaškůj podle obžaloby stát při dovozu nafty a benzinu ze Slovenska. Figuroval také v kauze údajné korupce kolem bývalého šéfa lidovců Jiřího Čunka. Podnikatel se stále brání, že se stal obětí české justiční mafie. Popřel veškerá obvinění a navíc zdůraznil, že od údajných podvodů už uplynulo více než 15 let, kauza je tak promlčená. Ústavní soud však žádné z jeho výtek nevyhověl a nezjistil porušení základních práv.

Reportáž Dalibora Bártka a Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Daňové podvody Romana Vaškůje

Vaškůj podle obžaloby dovážel v letech 1994 a 1995 ze Slovenska motorovou naftu a benzin, ale vyhýbal se placení daní. Převáděl prý dovážené zboží papírově na další lidi, takzvané bílé koně. Na ně pak padla povinnost zaplatit daň, ačkoli zbožím fakticky sami nedisponovali a ani neměli na zaplacení. O transakcích možná věděli i celníci. Státní zástupce u vrchního soudu označil případ za jeden z nejzávažnějších daňových trestných činů v historii země. Vaškůj na obžalobu reagoval tvrzením, že tolik nepravd a fabulací neslyšel za posledních deset let svého života.

Aféra kolem Jiřího Čunka

Vaškůj zřejmě figuroval i v bývalé korupční aféře expředsedy lidovců Jiřího Čunka. Přerovský okresní soud loni v červnu rozhodl, že se Vaškůj spolu s Petrem Šmiřákem pokusil uplatit Marcelu Urbanovou, někdejší Čunkovu sekretářku a klíčovou svědkyni v kauze. V případě Vaškůje soud pouze vynesl verdikt o vině a neuložil mu žádný další trest. V červenci ale krajský soud rozsudek nad oběma muži zrušil a nařídil nové zkoumání kauzy.

Podvody při provozu letecké linky Discovery Travel

Loni v červnu byl podnikatel navíc obviněn z dalšího daňového úniku ve výši až 160 milionů korun. Žalobce Vaškůje a jeho společníka Stanislava Nedbálka viní za podvody při provozování letecké linky z Kunovic do Prahy. Podle mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Markéty Ševčíkové nesplnili daňovou povinnost od května do prosince 2004 za společnost Discovery Travel. Oběma mužům za to hrozí až deset let vězení.

Vydáno pod