Vysočina získá další turistickou atrakci

Jihlava - Na známém poutním vrchu Křemešník na Vysočině se pustili do rekonstrukce Větrného zámečku. Původní rodinná vila, těsně navazující na poutní kostel, se má proměnit v muzeum sochaře a medailéra Josefa Šejnosta. Zároveň se zde chystají různé atrakce pro děti i dospělé. Letošní turistická sezona na Vysočině tak bude lákat dalším atraktivním cílem.

Křemešník na Pelhřimovsku je známý především křížovou cestou, zázračnou studánkou a poutním kostelem. Jsou tu ale také hotel, rozhledna nebo sjezdovka. Nový majitel se teď pustil do rekonstrukce velmi netradiční vily z třicátých let. „Tento Větrný zámek, vlastně pseudozámek, stavěl sochař a medailér Josef Šejnost z nedalekého Těšenova,“ říká pamětník a obyvatel Křemešníku Josef Hána. „Celá stavba je ruční práce, sestavovala se kamínek po kamínku. Vystavěl tady podzemí, ve kterém žil, než začal stavět vršek, a dvě věžičky -  Severku a Jitřenku,“ dodává průvodkyně a správkyně objektu Petra Sejková. 

Majitel teď začal objektem provádět také turisty. Uchází se o dotace na zřízení muzea známého umělce. V jedné z tajných místností totiž objevili sbírku původních forem Šejnostových medailí a mincí. „Donedávna vlastnila objekt vnučka sochaře, ale ten zámeček zůstal nedokončen,“ uvádí Josef Hána. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Výstřední budova, která je protkaná systémem podzemních chodeb a které dominují dvě kamenné věže, vznikla v době meziválečné hospodářské krize a za války ji údajně obsadilo gestapo. Majitel marně pátrá po původních plánech, stavba dodnes nebyla oficiálně zkolaudovaná. Je proto také obestřena nejedním tajemstvím. 

Turistům se jako nejatraktivnější jeví jižní věžička. Zde ještě v sedmdesátých letech na pouhých devíti metrech čtverečních přebývala rodina Josefa Šejnosty. „Já si myslím, že je tady spousta zajímavých míst, a můžeme jenom spekulovat, co všechno se tady dělo,“ uzavírá Petra Sejková. 

Na jaře a hlavně v létě má místo znovu ožít turistickým ruchem. Plánují tu například akce pro děti nebo netradiční noční prohlídky při svíčkách.