Vystěhovaní vsetínští Romové řeší problémy s odpady

Dřevnovice - Soužití starousedlíků z Dřevnovic na Prostějovsku a Romů, které do vesnice před pěti lety vystěhovalo město Vsetín, se zhoršilo. Obyvatelé obce si neustále stěžují na hluk a nepořádek. Nelíbí se jim ani to, že vsetínské rodiny neplatí za komunální odpady tak jako ostatní. Situací se nyní bude zabývat tamní zastupitelstvo.

V Dřevnovicích žijí v malém domku čtyři rodiny. Když v říjnu 2006 přijely ze Vsetína, měly devatenáct členů. Teď se jejich počet rozrostl na čtyřiadvacet. Zatímco místní platí za odvoz odpadu 360 korun na osobu ročně, vsetínští platí pouze 360 korun na dům. Starostka proto oslovila právníky a dává dohromady žádost, kterou předloží zastupitelům.

Po Vsetínu chce, aby na likvidaci odpadu přispěl, protože Romové mají ve Vsetíně stále trvalý pobyt. Vedlejší obec Nezamyslice, kam děti chodí do školy, chce rovněž po městu, aby přispělo na školní docházku – to obec musí také řešit sama.

Místostarostka Vsetína Květoslava Ottová prohlásila, že se žádostí určitě budou zabývat. Jednou z možností je, že poplatky, které by rodina zaplatila Vsetínu, by město převedlo na Dřevnovice.

Vydáno pod