Pošta začala rušit své pobočky v obcích

Jihlava - Česká pošta už přistoupila k radikálnímu kroku, který má vést v konečném důsledku ke snížení nákladů i racionalizaci poštovní sítě. V řadě obcí a měst bude rušit své pobočky. Na Vysočině uzavřou jako první poštovní úřady v Ořechově a v Borech na Žďársku. Místní lidé se ale zlobí. O zavírání se dozvěděli až tento týden a jednání pošty označují za neférové.

Bory na Žďársku jsou obcí s osmi sty obyvateli, školou, školkou, hospodou, obchodem. Pošta tady funguje víc než sto let, teď o ni přijdou. „Vím to asi čtyři dny,“ říká jeden z místních. „Nedostali jsme ani žádný leták,“ dodává druhý. „Lidi se snad už dneska něco dozvědí od České pošty. Zatím ale nemáme žádné informace o tom, že by zde mělo být alespoň nějaké výdejní místo, to je mi líto,“ komentuje situaci místostarostka obce Blanka Křížová. 

Podobně jsou na tom i v nedalekém Ořechově na Žďársku. I tady se otevře pošta naposledy v pátek 28. ledna. „Dotkne se to všech, ale nejvíce důchodců. Ti jsou na poště dost závislí. Chodí si tam pro důchody, noviny a podobně,“ říká starostka Ořechova Petra Slámová. 

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Zástupci obcí vesměs poukazují na skutečnost, že je Česká pošta o rušení poboček včas neinformovala. Kdyby to udělala včas, mohly obce zajistit výdejní místa. „Výdejní místo by mělo být zřízeno až v březnu a bude v režii obce,“ vysvětluje Blanka Křížová. „My v obci nemáme nikoho, kdo by to dělal, a lidem, kterým to nabídli, se zase nelíbila smlouva,“ uvádí Petra Slámová. 

Vedení pošty slibuje, že pokud bude v obci dočasně uzavřena pobočka, bude tam jezdit mobilní služba. V Česku by mělo během šesti let zmizet z obcí a měst až tisíc pět set poboček České pošty. Třicet devět už jich bylo převedeno na výdejní místa. Jen na Vysočině se to dotkne v prvním pololetí osmi měst a obcí. 

Česká pošta se snaží vyjednávat s obecními úřady všude tam, kde pošty ruší. Ne všechny úřady však chtějí povinnosti pošty převzít. V tomto případě připadá v úvahu i místní prodejna potravin či živnostník. Tato výdejní místa však musí být dobře zabezpečená, objekt musí být pojištěný a vše je ze strany pošty doprovázeno sankcemi, v určitých případech může být udělena pokuta až milion korun. Proto jsou nabízené podmínky pro živnostníky i fyzické osoby nepřijatelné. Pošta za tyto služby totiž nabízí tisíc osm set korun za měsíc, což je vzhledem k hrozícím pokutám směšná částka.