Nový vlčnovský král se představil na krojovaném plese

Vlčnov – Sobotní krojovaný ples ve slováckém Vlčnově tradičně předznamenal Jízdu králů, poprvé se na něm představil nový král. Letos se jím stal desetiletý školák Jan Procházka. Možnost stát se 202. vlčnovským králem jej málem minula, Janovi rodiče nabídku nejprve odmítli. Janova vláda má přitom šanci zapsat se do dějin Vlčnova zlatým písmem. Už letos by se totiž mohlo rozhodnout, zda se Jízda králů stane nehmotnou památkou zapsanou na seznam UNESCO.

Desetiletý školák Jan Procházka se na krojovaném plese ve Vlčnově představil jako 202. vlčnovský král. V pondělí se z krále zase stane žák páté třídy vlčnovské základní školy s běžnými klučičími sny. „Chtěl bych chovat papoušky a udělat animovaný film z lega. Zajímají mě počítače a zbraně,“ popsal svoje koníčky vlčnovský král Jan Procházka. Je čtvrtým členem rodiny, který se role panovníka zhostil.

V září přitom Procházkovi nabídku skupiny legrútů, aby se jejich syn stal králem, především z časových důvodů odmítli. Když Vlčnovští nepochodili ani u dalších oslovených rodin, změnili rodiče desetiletého chlapce názor. „Pocházíme odsud, celá naše rodina ve folklórním spolku tancovala. Obdivujeme kroje a po staletí zachovávané tradice,“ zdůvodnila rozhodnutí matka letošního krále Jarmila Procházková.

NO COMMENT: Na krojovaném plese ve Vlčnově se představil nový král (zdroj: ČT24)

Z lásky k folklóru se rodina rozhodla obětovat čas i peníze. O výdajích se nemluví, není ale tajemství, že péče o kroje, koně a pohoštění družiny spolkne v době slavností tolik jako svatba.

Velký den pro malého krále nastane poslední květnovou neděli. Tehdy projede vesnicí v dívčím kroji a s růží v ústech.

Jízda králů