Ohrozí skála v Kuřimi další domy? Studie napoví

Kuřim - Obyvatelé ulice Podhoří v Kuřimi, kteří žijí ve strachu z hrozícícho masivu nad jejich domy, dostali do rukou odpověď geotechniků. Ve skále je až pět kritických míst, která se po zimě mohou začít hroutit. Obydlí Juračkových, na něž se kus skály zřítil loni v květnu, ale zatím zůstává opuštěné jako jediné. Radnice trvá na svém: deset milionů na zajištění celého masivu nemáme.

Kuřimská radnice lidem pomohla zatím jen tím, že zaplatila odbornou firmu. Ta v listopadu zkoumala, nakolik skála domy ohrožuje. Dnes městu předala finální studii. Výsledek? Ze čtyřicítky domů je jich sedm v akutním ohrožení - skála tam může spadnout prakticky kdykoli.

„Kritický stav hovoří o tom, že může dojít ke skalnímu zřícení nejpozději do jednoho roku. Hrozí tedy velmi vysoké ohrožení domu i lidského zdraví,“ vysvětlil hlavní geotechnik Stanislav Štábl. U dalších sedmi domů je stav havarijní. „To znamená, že by s tím jejich majitelé měli začít urychleně něco dělat,“ doplnil Štábl.

Geotechnik Stanislav Štábl o výsledcích listopadového průzkumu (zdroj: ČT24)

Největší problém? Skály leží na pozemcích soukromníků

Kompletní zajištění kuřimských skal by vydalo na desítky milionů korun. Město tyto peníze nejenže nemá, ale platit by je ani nechtělo - nebezpečný masiv totiž leží na soukromých pozemcích. Břemeno je tak výhradně na jejich majitelích. Každý z nich by musel na celkovou sanaci přispět částkou 300 000 korun.

Strach lidí po květnové havárii přetrvává

Na dům rodiny Juračkových z Kuřimi se 14. května 2010 zřítila část skalního masivu. Podle Blanky Juračkové, která v domku žila třicet let, se obyvatelům už před lety zdálo, že se skála nad domkem uvolňuje. Dílo zkázy dokonaly zřejmě soustavné deště, které zvětralou skálu ještě více rozmáčely. Juračkovi zasažený dům opustili. Sesuv vystrašil i ostatní obyvatele.

Ze stejného důvodu nevyšly ani dotace, jejichž získání radní lidem slíbili. Kvůli hrozícímu nebezpečí jsou pozemky v okolí skály prakticky neprodejné, nebo minimálně ne za cenu, kterou by si jejich majitelé představovali.

Jako jedinou úlevu jim může město nabídnout technickou pomoc. „Snažíme se hledat možnosti, jak třeba levně uložit odtěžený materiál, případně se pokusíme zajistit jeho levnější odvoz,“ uvedl starosta Kuřimi Drago Sukalovský.

Štěstí v neštěstí mají dvě rodiny - skála nad jejich domem totiž patří lesům města Brna. V jejich případě by měl celou akci zaplatit magistrát. Vyjednávání jsou ale na začátku.