V Doubravách na Zlínsku mají novou kapličku

Doubravy - Obyvatelé Doubrav na Zlínsku už nebudou muset se svými modlitbami cestovat do sousedního Velkého Ořechova. V malé obci, kde nikdy žádná církevní stavba nestála, dokončují dělníci poslední práce na kapli. Ta vyrostla ze snů a příspěvků místních lidí.

Kaple vyšla místní na 4 miliony korun. Téměř milion korun pochází z darů obyvatel, zbylé tři miliony dala na stavbu obec ze své kasy. Peníze doubravští střádali pomalu a stejně váhavě se stavba měnila v průběhu času. Základy položili dělníci v dubnu 2008. Současnou podobu tak kaple získala za tři dlouhé roky. „Celá interiérová část je pojata jakoby v retro stavbě, je to vše ze dřeva, z klasických, v minulosti prověřených stavebních materiálů,“ popisuje kapli starosta Jiří Šulák (nez.)



V případě doubravské kaple platí beze zbytku heslo „Udělej si sám“. Místní si ji zaplatili, řemeslníci z okolí výhodně postavili. I materiál je domácí – dubové dřevo z obecního lesa, kamení z popadaných stodol za humny. Sbírka odstartovala v polovině 90. let. Mezi prvními přispěvateli tenkrát byla i Jarmila Gajdůšková: "Tuto stavbu jsem si vysnila, tak jako většina obyvatel naší vesničky.

Starosta obce Jiří Šulák a obyvatelka Jarmila Gajdůšková (zdroj: ČT24)

"Interiér kaple je v tuto chvíli hotov, zbývá jen dokončit práce venku - schody před kaplí i bezbariérový přístup a celkovou úpravu prostranství kolem kaple. 
Kaple bude zpočátku němá. Na zvon, který by svatostánku vdechl život, totiž peníze nezbyly. Dnem D, který vyhlíží celé Doubravy, je 30. duben, kdy se kaple dočká slavnostního vysvěcení.

  • Kaple v Doubravách na Zlínsku čeká na vysvěcení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2317/231622.jpg
  • Lidé V Doubravách na Zlínsku si postavili novou kapli autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2317/231619.jpg