V Kunštátě hoří spor kvůli úvěru na kanalizaci

Kunštát na Blanensku - Spor o stav městské pokladny rozhádal zastupitele v Kunštátě na Blanensku. Nový starosta tvrdí, že kvůli úvěru na kanalizaci musí být město s dalšími investicemi opatrné. Staré vedení se cítí dotčeno. V městské kase prý nechalo dostatečné rezervy. Kunštát před lety kvůli neshodám vystoupil z regionálního vodárenského svazku. Dodnes s ním má spory o majetek a na výstavbu kanalizace si musel peníze shánět sám.

Nakonec sice Kunštát získal dotaci, přesto si ještě musel vzít úvěr osmnáct milionů. Bývalé vedení ale obavy o městské peníze odmítá, pokladnu zanechalo i po odečtení pohledávek v černých číslech. Od starosty bude chtít vysvětlení na mimořádném zastupitelstvu. Zároveň chce novou garnituru vyzvat, aby začala aktivněji řešit majetkový spor se svazkem. „Peníze jsme tady nechali po prodeji fotovoltaické elektrárny, víc jak pět milionů, bez problémů můžeme úvěr zaplatit,“ řekl Pavel Göpfert, bývalý starosta Kunštátu.

I kdyby v případě Kunštátu šlo jen o soupeření mezi starým a novým vedením, je pravdou, že povinné odkanalizování se stalo velkou rozpočtovou zátěží pro mnoho menších obcí na celé jižní Moravě. „Města a obce, které už kanalizaci mají, řeší, jak úvěry splácet, a ty, co ještě musí splnit do roku 2014 povinnost odkanalizovat, teď řeší, kde vezmou finanční prostředky. Zcela jistě to budou desítky obcí,“ podotkl Zdeněk Dufek, předseda finančního výboru JMK.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Mimořádné zastupitelstvo Kunštátu bude zasedat v úterý, začátek soudního sporu se svazkem, kde je ve hře desetimilionový majetek, ještě nebyl stanoven.