Ústupky ministerstva mnohým lékařům nestačí

Brno -  Mnozí jihomoravští lékaři nejsou spokojeni s podmínkami, které jim v pondělí za setrvání v nemocnicích nabídl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Například ve Fakultní nemocnici Brno má šéf tamních lékařských odborů Milan Navrátil od kolegů ve výpovědi na návrh dohody negativní reakce.

„Pokud mám od kolegů odezvy, říkají, že se velmi, ale velmi ustoupilo,“ řekl také Petr Kus z Fakultní nemocnice u svaté Anny. V kraji dalo výpovědi 527 lékařů, tedy 18 procent.

Ministr nabídl pro letošek 5 000 až    8 000 korun pro každého lékaře navíc, v příštím roce by platy měly růst o dalších deset procent. Cílového požadavku 1,5 až trojnásobku průměrného platu v zemi by měli lékaři dosáhnout v roce 2013.

Podle Navrátila chybí garance, že dohoda bude naplněna. Navíc ani avizovaný růst mezd není takový, jak si ho lékaři představovali.  „Nemyslím, že dojde ke schválení tohoto postupu. Alespoň, jak mám reakce,“ uvedl Navrátil.

Podle něj se nepodařilo uspokojivě vyřešit ani další vzdělávání lékařů, což byla také podstatná námitka protestní akce Děkujeme, odcházíme. „Kolegové, kteří jsou ve výpovědi, jsou ochotni v ní spíš setrvat,“ dodal. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny budou podle Kuse o závěrech teprve diskutovat. Podobně tomu bude v Úrazové nemocnici, potvrdila za tamní lékařské odbory Lenka Doležalová.

Kraj znovu svolává bezpečnostní radu

V Brně dnes kvůli lékařským výpovědím měla jednat bezpečnostní rada, na
zasedání měli členové a další pozvaní upřesnit krizové plány péče po 1. březnu, a to pro případ, že by lékaři ve výpovědi odešli. Po pondělní předběžné dohodě odborářů s ministrem bylo zasedání zrušeno. Podle mluvčího kraje Jana Chmelíčka se pravděpodobně uskuteční ve čtvrtek, pokud dohoda mezi ministerstvem zdravotnictví a odbory zkrachuje. Když se strany shodnou, jednání nejspíš odpadne.

Lékaře už v pondělí vyzval k ukončení protestů hejtman Michal Hašek (ČSSD), který se pondělní schůzky ministra s odboráři účastnil. „Návrh dohody je kompromisem, který se rodil těžce. Vyzývám lékaře, aby ve středu dohodu podpořili, a ukončili tak období nejistoty, ve které je teď celá Česká republika, pacienti, vláda i hejtmani,“ uvedl Hašek. Dohodu prý jednoznačně preferuje před krizovými scénáři. Například ten jihomoravský počítá se zrušením 13 procent lůžek.

Vydáno pod