Dukovany budou zřejmě platit

Náměšť nad Oslavou / Studenec (Vysočina) – Obce z okolí elektráren požadují po státu miliony do obecních rozpočtů jako kompenzaci za to, že jsou v blízkosti jaderného nebo uhelného zařízení. Na zasedání „Energoregionu 2020“ se tak na společném postupu dohodly všechny obce z havarijního pásma jaderné elektrárny Dukovany. Na setkání dostaly informaci o postupu prací na novele zákona o změně RUD, která by mohla přinést do pokladen obcí Energoregionu pravidelné každoroční příjmy – na kompenzaci určité újmy, spojené s blízkostí jaderného energetického zařízení.

Energoregion 2020 je sdružení obcí a měst ve dvacetikilometrové vzdálenosti od jaderné elektrárny. Kompenzaci za omezení spojená s jejím provozem požaduje už od svého vzniku v devadesátých letech. „Aby ty obce byly trochu sanovány z finančních prostředků, které jsou tvořeny z těchto zdrojů. Chceme to mít zkrátka ze zákona,“ potvrdil starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka (nestr.). Zatím jsou obce závislé pouze na dobrovolných sponzorských příspěvcích od provozovatele elektrárny. Například obec Studenec dostala v uplynulých pěti letech z Nadace ČEZ dotace v součtu asi 400 tisíc korun. Stejnou částku by ale podle nového zákona mohla dostávat ročně. „Chceme se zákonnou cestou domoci zvýhodnění pro obce, když mají ta pásma ohrožení, zóny ohrožení apod.,“ poukázal starosta Studence Josef Zahradníček (KSČM). Náměšť nad Oslavou je dalším příkladem. Město by podle navrhované novely zákona o rozpočtovém určení daní mohlo získat do rozpočtu 3 až 4 miliony korun ročně, a to podle starosty rozhodně není zanedbatelná částka.

Starostové se na svém čtvrtečním zasedání v Hrotovicích shodli na společném postupu při prosazování zákona. „Chceme zkrátka získat na svou stranu poslance, kteří o tom budou rozhodovat,“ dodal Vladimír Měrka a mluvčí ČEZ – Jaderná elektrárna Dukovany Petr Spilka doplnil: „Jestliže ta daň vystihuje nějaké poškození životního prostředí, pak by měla alespoň z části zůstat tam, kde ty výrobny elektřiny, za které se daň platí, jsou. To si myslím je logické a má to smysl.“ A senátor Vítězslav Jonáš (ODS) zdůraznil: „Nechceme, aby to spadlo pod stůl, protože už je na tom vynaloženo mnoho síly. Už dvakrát jsme to v Senátu schválili a rádi bychom, aby to poslanci schválili také.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Je ale možné, že zákon kvůli úsporám státního rozpočtu narazí na tvrdý nesouhlas ministerstva financí.

Obce z okolí elektráren požadují po státu miliony do obecních rozpočtů jako kompenzaci za to, že jsou v blízkosti jaderného nebo uhelného zařízení.
Zdroj: ČT24