Jevišovice potřebují na vyčištění přehrady ještě sedm milionů

Jevišovice – Osmnáct milionů z evropských fondů získala obec Jevišovice na vyčištění blízké přehrady. Jevišovice musí sehnat dalších sedm, aby mohlo čištění jedné z nejmenších nádrží v České republice začít. Jenže to je problém. Jevišovičtí mají jen rok na to, aby daly peníze dohromady. Místní vodní nádrž byla ještě před pár lety oblíbeným cílem rekreace, dnes se kvůli přemnoženým sinicím nepřijdou na místo vykoupat turisté ani místní.

„Vyčištění přehrady je pro nás velice důležité pro kultivaci celého regionu. Musíme ale zjistit, kde vzít další peníze, abychom s pracemi mohli začít. Pokud bychom to ale nestihli do roka, mohli bychom o dotaci přijít,“ postěžoval si starosta Jevišovic Pavel Málek. Proto začal jednat s Povodím Moravy a dalšími institucemi. A když nepomohou ty, pokusí se k vydání peněz z obecního rozpočtu přesvědčit zastupitele.

Jevišovická přehrada

Jevišovická přehrada je jednou z nejstarších umělých nádrží ve střední Evropě a zároveň patří mezi nejmenší u nás. V letech 1894-97 jej postavili jako ochranu proti záplavám a zásobárnu vody pro cukrovar v Hrušovanech nad Jevišovkou. Od roku 1987 je nádrž technickou památkou.

NO COMMENT: Jevišovická přehrada (zdroj: ČT24)

Určitou naději Jevišovickým dal i ředitel Povodní Dyje Jan Moronga, který je připraven městečku na přehradu přispět. „Pomůžeme odborně, ale i finančně,“ informoval Moronga.

„Nádrž nikdy od svého vzniku neprošla žádnou revitalizací. Dělaly se na ní pouze nějaké drobné práce zhruba před patnácti lety. A tak si ji rozhodně zaslouží,“ dodal starosta.

Vodní dílo čeká odtěžení bahna a dalších usazených sedimentů, rekonstrukce břehu a v poslední fázi zbudování několika izolovaných tůní. Nebude to ale nic jednoduchého. „Jevišovická přehrada se nachází v zaklenutém údolí, proto bude problém s vývozem sedimentu. Museli jsme proto do projektu vymyslet speciální cestu, po níž se bude vyvážet,“ popsal projektant revitalizace Luděk Halaš a s úsměvem zavzpomínal i na doby, kdy se uvažovalo o převážení bahna lanovkou. Tato varianta ale byla nakonec zavrhnuta.

Samotná přehrada je kamenná a je podle projektanta ve výborném stavu. Počítá se jen s jejím drobným přespárováním.

  • Přehrada Jevišovka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2335/233478.jpg
  • Přehrada Jevišovka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2335/233474.jpg
  • Přehrada Jevišovka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2335/233471.jpg