Engel se obrací na hejtmana, aby pomohl lékařům v Uherském Hradišti

Praha – Situaci v uherskohradišťské nemocnici by měl řešit hejtman Zlínského kraje, vyzývá ho k tomu předseda lékařských odborů Martin Engel. Ředitel nemocnice Antonín Karásek totiž požaduje, aby si lékaři, kteří podali výpověď v rámci akce Děkujeme, odcházíme, znovu podali žádost o přijetí do pracovního poměru. Ředitel argumentuje tím, že už skoro polovinu volných míst obsadil novými lékaři a odcházející lékaři prý měli lhůtu do konce ledna, aby své výpovědi stáhli a byli přijati zpět.

Výpověď podalo v Uherském Hradišti 46 lékařů, což je zhruba čtvrtina z celkového počtu. Podle vedení lékařských odborů jsou podmínky ředitele v Uherském Hradišti nepřijatelné. „Ředitel si klade takové požadavky, které jsou jednoznačně porušením memoranda,“ uvedlo vedení LOK-SČL v tiskovém prohlášení, pod kterým jsou podepsáni Martin Engel a Miloš Voleman. Ředitelé ostatních nemocnic v kraji jsou připraveni přijmout odcházející lékaře zpět.

Hejtman kraje Stanislav Mišák (ČSSD) se ovšem ředitele nemocnice v Uherském Hradišti zastává a upozorňuje, že v této nemocnici jako jediné v kraji platí tzv. stabilizační příplatek za věrnost. „S ohledem na lékaře, kteří v nemocnici zůstali, toto pan ředitel nebude u těchto lékařů ve výpovědích moci dodržet. Jinak garantoval zohlednění praxe včetně příplatků, které mají i jiní lékaři,“ dodal hejtman.

Reportáž Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Jinde v republice mezitím lékaři ve velkém stahují výpovědi, ve fakultních nemocnicích už tak učinilo 98 procent lékařů a ani kraje nezůstávají pozadu. Dnes tento krok učinila většina lékařů v liberecké nemocnici a chystá se k němu i velké množství lékařů v Jihomoravském kraji, tady by lékaři neměli mít problémy s návratem do práce.Během dneška by měla své výpovědi stáhnout také většina lékařů v Jihočeském kraji, tamní lékaři také podepisují dohody o přesčasové práci. Většina výpovědí byla také stažena v Plzeňském a Karlovarském kraji, v Moravskoslezském kraji k tomuto kroku sáhla asi polovina lékařů a další se chystají zítra. Odpoledne pak svou výpověď stáhla také asi čtvrtina lékařů na Vysočině, která patřila k nejohroženějším krajům. Zbylí lékaři chtějí výpověď stáhnout zítra.

Šťastný: Příští Děkujeme, odcházíme by mělo být trestné

Akce Děkujeme, odcházíme však nenašla příliš pochopení u poslance ODS Borise Šťastného, který chce změnit české zákony tak, aby byly výpadky v poskytování péče ze strany zdravotníků považovány za trestný čin. Tím pádem by stát získal možnost účinně zasáhnout při hrozbě masivního odchodu lékařů. Podle Šťastného by také mělo být možno část vybraných zdravotníků převést do zvláštního režimu, jako je to možné např. v USA nebo Izraeli. „Jsem přesvědčen, že bude nutné, abychom přijali takové změny našich zákonů, aby v případě krizového stavu jakékoli výpadky na úrovni zdravotníků byly do budoucna považovány za trestný čin,“ uvedl dnes předseda sněmovního zdravotního výboru na semináři Kvalita očima pacientů.

Boris Šťastný
Zdroj: ČT24