Vzácný kostel se na den otevřel veřejnosti

Jihlava - Jen na jeden den dnes otevřeli v Jihlavě kostel Povýšení sv.Kříže. Dva roky už je pro veřejnost uzavřený kvůli opravám. Zájem lidí podívat se dovnitř kostela překonal veškerá očekávání. Návštěvníci se tak podívali do míst, která byla dlouho nepřístupná. Všichni byli velice překvapeni velkolepostí tohoto prostoru. Objekt se tak po dokončení rekonstrukce stane jednou z turisticky nejpřitažlivějších památek Jihlavy.

Už půl hodiny před otevřením kostela Povýšení sv. Kříže čekaly ve frontách stovky lidí. Zajímalo je, co se změnilo uvnitř a také to, zda se do chrámu všichni vejdou. A už první, staronový, pohled do interiéru kostela stál zato. Vidět od vchodu přes trolodí až do přesbytáře nebylo dvě stě let možné kvůli příčce. „To propojení celého prostoru bude dáno jednak barevností omítky, samozřejmě stěnami a novými prvky,“ popisuje architekt projektové dokumentace Martin Laštovička. „Ten prostor je vznešený, vysoký, prosvětlený, a bude sloužit k oslavě Boha,“ dodává David Zimola z Muzea Vysočiny v Jihlavě. 

Kostel Povýšení sv. Kříže byl postaven v roce 1257 a právě tady došlo podle historiků ke spojení Habsburků a Přemyslovců. „K těm dětským svatbám v lednu 1279 mělo dojít právě zde, v tomhle chrámu,“ uvádí historik Zdeněk Jaroš. 

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Budova byla opakovaně poškozena při požárech na začátku 16 století a poté dílo zkázy dokonali vojáci. Chrám sloužil totiž dlouho jako skladiště vojenského materiálu. „Tady jsem vojančil, již tehdy to tady bylo zpustlé,“ vzpomíná jeden z návštěvníků. „Mně se ten kostel líbí nejvíce ze všech jihlavských kostelů,“ připojuje se další z návštěvníků.   

Letošní turistická sezóna ještě návštěvníkům prohlídku kostela nenabídne. Závěrečné opravy dokončí architekti a stavaři až na podzim.