Dočká se sýpka ve Velkých Pavlovicích opravy?

Velké Pavlovice - Památkově chráněná sýpka z 18. století se snad konečně dočká záchrany. Město se několik let snažilo získat dotace na její opravu. Teď by se o její záchranu měl postarat soukromý investor, který chce sýpku přestavět na kongresové centrum a hotel.

Do sýpky ve Velkých Pavlovicích museli za časů Josefa II. poddaní odsypávat část své úrody do společných zásob na horší časy. A obilí se v ní zpracovávalo ještě loni. Už za několik měsíců by měl být v pětiposchoďové barokní sýpce sál pro 200 lidí a pod 350 let starými trámy se vyspí až 50 nocležníků. V přízemí se starými klenbami se ale bude vše točit kolem hlavní tématiky oblasti -  expozice by měla turistům přiblížit, jak se na jihu Moravy tradičně vyrábělo víno. 

Sýpka se stane novým centrem obce

Vedení města má s opravenou sýpkou velké plány - kolem ní chtějí vytvořit nové centrum obce, které Velkým Pavlovicím chybí. Velkopavlovická vinařská oblast je největší v republice - obec proto spoléhá, že i díky novému kongresovému centru by se mohla stát středem českého vinařského světa.

NO COMMENT: Sýpka se změní na kongresové centrum (zdroj: ČT24)