Velká cena se v Brně možná příští rok nepojede

Brno - Pořádání Velké ceny v Brně je v ohrožení. Vedení Automotodromu Brno totiž už nemá peníze na zaplacení poplatků promotérovi akce, aby vůbec mohlo světový šampionát hostit. „Cena“ takzvaného zalistovacího poplatku totiž od roku 2009 dvojnásobně narostla. Bez pomoci silného partnera, jak tvrdí šéfové brněnského okruhu, už GP v České republice nejsou schopni zaplatit. Ztráta za loňský rok - kolem osmdesáti milionů - by je zruinovala. A jediný, kdo je v postavení silného finančního partnera, je podle nich stát.

Vedení Automotodromu dlouhodobě poukazuje na to, že se při pořádání největší motoristické události v zemi musí obejít bez státní dotace. Stát přitom na akci vydělá na daních ze vstupenek, z ubytování, občerstvení i  dálničních známek.

„Grand Prix je pro Česko největší sportovní akce. Bohužel je naprosto opomíjená českou vládou,“  postěžovala si už před časem výkonná ředitelka Automotodromu Ivana Ulmanová. Podle vedení Automotodromu je Česko výjimkou, v jiných zemích je běžné, že státní finance pořádání GP podporují. Stačilo by jim přitom, kdyby stát za Automotodrom zaplatil sedmdesátimilionový zalistovací poplatek, který musí uhradit promotérovi akce.

Rozhovor s Jiřím Smetanou (zdroj: ČT24)

Vedení Automotodromu Brno minulý týden písemně seznámilo s předběžnými výsledky hospodaření společnost Dorna, který GP pořádá a které zaplatil Automotodrom zalistoací poplatek ve výši 70 milionů korun, a upozornilo ji, že za stávajících podmínek není schopno garantovat financování mistrovství světa v roce 2012.

Ministerstvo školství ale každý rok znovu a znovu vzkazuje: nemůžeme Velkou cenu podporovat, zákon nám neumožňuje dotovat akciové společnosti.

Hospodářský výsledek brněnského okruhu je ale natolik tristní, že se šéfové okruhu pokusí na stát znovu obrátit, aby s pořádáním podniku finančně pomohl. Pokud nebudou na Velkou cenu peníze, závod se za rok opravdu nepojede, vzkazuje vedení Masarykova okruhu.

Ministr financí vzkázal, není důvod, proč vám přispívat

U ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09)  ale zřejmě nepochodí. Razantně jim vzkázal: „Nevidím jediný důvod, proč by daňový poplatníci měli dotovat soukromý byznys.“ Zdrženlivější byl ministr školství, který ústy svého mluvčího Václava koukolíčka vzkázal, že se na problém podívá. Nic ovšem neslíbil.

Už před týdnem přitom seznámili představitelé okruhu se špatným hospodářským výsledkem španělskou společnost Dorna, která GP pořádá a čekali na její reakci. Od ní přišla také dnes odpoledne zpráva, která jasně říká, že situace v Česku chápe, ale s tím nemůže nic dělat. „A pokud nebudeme schopni garantovat finance, přesune GP do Maďarska nebo na Ukrajinu,“ prohlásil mluvčí Automotodromu Jiří Smetana.

Primátor: Přijít o brněnskou Velkou cenu by byla chyba

„V tuto chvíli již nejsme schopni ani při seškrtání nákladů na minimum schopni udržet vyrovnané hospodaření a pokrýt ztrátu Grand Prix České republiky ani z výnosů jiných akcí a pronájmu trati,“ konstatovala Ivana Ulmanová. Automotodrom Brno hostil v roce 2010 další čtyři podniky světových mistrovství, za která zaplatil na zalistovacích poplatcích přes deset milionů korun.

Jediný, kdo tak Automotodromu přispívá, je Brno a Jihomoravský kraj. Částka se ale pohybuje jen kolem deseti milionů. S jejich představiteli se vedení Masarykova okruhu již sešlo, ale víc peněz od nich nezískalo. „Je nám líto, ale víc peněz dávat nemůžeme. I když si uvědomuji, že by to byla pro region katastrofa,“ uvedl primátor Brna Roman Onderka. Chce se však pokusit celou věc znovu probrat s ministrem školství.

Loni totiž Velká cena přilákala 240 tisíc návštěvníků, tedy o dvacet tisíc víc než předešlý rok. Vydělali na nich hoteliéři, provozovatelé kempů i majitelé restaurací. „Jen bezprostřední výnos z DPH odvedeného návštěvníky Mistrovství světa silničních motocyklů dlouhodobě výrazně přesahuje výši zalistovacího poplatku. V roce 2010 to bylo dle odhadu 105 milionů korun. Za posledních deset let dosáhlo inkaso DPH spojené s podniky Mistrovství světa silničních motocyklů téměř jedné miliardy korun,“ vyplývá ze zprávy, kterou Automotodrom vydal. Další informaci o celé záležitosti přinese zítřejší tisková konference brněnského primátora.

  • Brněnská Velká cena silničních motocyklů autor: David Soeldner, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1873/187203.jpg
  • Čekání na Velkou cenu v Brně autor: David Soeldner, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1873/187202.jpg
  • Stroje návštěvnků brněnské velké ceny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1870/186993.jpg
Vydáno pod