Sníh ukrýval desítky černých skládek

Moravský kras - Jarní teploty na Moravě trhají rekordy. Sníh roztál a odhalil spoustu černých skládek, se kterými si teď lesníci budou muset poradit. Ročně je jarní úklid lesů a hrázek podél silnic stojí stovky tisíc korun a hlavně spoustu práce. Podle Leoše Štefky ze správy CHKO Moravský kras častěji než turisté hřeší motoristé, kteří pytle s odpadky a nepotřebné harampádí odhazují, kde se jim to zlíbí.

„Největší nepořádek je jako obvykle v příkopech kolem silnic a prakticky kdekoliv, kam se dá dojet autem,“ postěžoval si Leoš Štefka. To samé potvrdil i ředitel krajské pobočky Lesů České republiky Miroslav Svoboda. „Odpadky se každý rok snažíme likvidovat co nejdříve, než všechno zaroste trávou,“ uvedl. Pomáhat s úklidem Moravského krasu bude zhruba 800 až 900 dobrovolníků v rámci akcí ke Dni Země. Podle Svobody lesníci i tak na úklid lesů v kraji ročně vynaloží půl milionu až 700 tisíc korun.

Odhalit autora skládky je téměř nemožné. „Za tu dobu, co se s černými skládkami na území Moravského krasu potýkáme, se nám podařilo dotáhnout do konce pouze jeden případ, a to díky jeho obsahu. Našli jsme tam totiž obálky s adresou,“ vzpomínal Leoš Štefka.

Leoš Štefka ze správy CHKO Moravský Kras o jarním úklidu odpadků v přírodě (zdroj: ČT24)

Povinnost odstranit černé skládky, jejichž původce není znám, leží podle zákona na bedrech obcí, místních správ či majitelů pozemků. Skládek neubývá ani přesto, že jsou ve spoustě měst dostupné kontejnery nebo sběrné dvory. Pokuta za založení černé skládky se přitom může vyšplhat až na milion korun.