V brněnských Vinohradech řádí travič psů

Brno - Otrávené buřty nebo misky s granulemi obsahujícími jed. Tak vypadá strašák pejskařů z brněnských Vinohrad. Někdo totiž začal po sídlišti a zejména v okolních lesoparcích rozmisťovat otrávené návnady. Podle majitelů psů už kvůli nim některá zvířata uhynula. Informaci přinesl server Sedmička.cz.

Na výcvik místního kynologického klubu někteří psi v posledních dnech nedorazili a už ani nedorazí. „Slyšel jsem o tom od jedné naší členky, že se tady někde tráví,“ řekl majitel psa Radovan Liška.

Příčinou otrávení psů jsou zřejmě otrávené návnady. Na jednu takovou návnadu narazil i Jakub Štencel. „Když jsme s přítelkyní venčili psa, zaběhl do křoví a přítelkyně mě upozornila, že tam něco je. Našli jsme tam misky s granulemi, které byly zřejmě otrávené,“ popsal.

Pejskaři musejí být ostražití

Přestože vedení klubu okamžitě vydalo varování na svých webových stránkách, zprávy o nebezpečí se ke spoustě dalších pejskařů nedonesly včas. „Největší problém je, že si to majitelé uhynulých psů nechávali pro sebe a ani nenechali provést pitvu zvířete. Nikdo tak oficiálně neví, kolik zvířat uhynulo a co je zabilo,“ řekl starosta městské části Brno-Vinohrady Jiří Čejka (ČSSD). I přesto vedení Vinohrad pověřilo firmy, které provádějí úklid parků, aby dávaly na podezřelé návnady pozor.

Případem se už začali zabývat i městští strážníci. Podle starosty je teď více než jindy důležité důsledně dodržovat městskou vyhlášku - mít psa na vodítku nebo ho pouštět pouze s náhubkem.