Připravili klienty o půl miliardy. Soudce bude číst rozsudek několik dní

Brno - Soudní proces se společností Edbusy, která od klientů vylákala půl miliardy korun, trval bezmála rok. Jen čtení rozsudku, které dnes začalo, bude trvat několik dní. Soudce musí přečíst jména tisíců poškozených, od kterých firma získala peníze pod záminkou zprostředkování velice výhodných uvěrů. Luboši Přibylovi a Martinu Žouželkovi hrozí za podvod až deset let vězení. Firma údajně poškodila 10 tisíc lidí. Oba její majitelé ale v minulosti obvinění popřeli.

Vynesení rozsudku bude trvat několik dní

Obžalované Luboše Přibyla a Martina Žouželku přivedla z vazební věznice policejní eskorta, aby si vyslechli rozsudek. Ten bude soudce číst několik dní. Už teď je ale jasné, že oba obžalovaní jsou vinni. Na to, jaký trest ale dostanou, si budou muset počkat, než soudce přečte přes 12 tisíc jmen poškozených klientů firmy. Verdikt o trestu by měl padnout až příští úterý. „Věřím, že své peníze dostanu zpět. Firmě Edbusy bylo zabaveno asi 300 milionů korun a já si osobně nemyslím, že byla škoda tak vysoká, jak uvádí obžaloba,“ řekl dnes před zahájením jednání Jiří Štokinger, který je jedním z poškozených.

Obhájce Martina Žouželky Pavel Holub o podstatě podnikání společnosti Edbusy (zdroj: ČT24)

Sliby levných úvěrů

Sály plné zájemců o výhodné úvěry, přesvědčiví obchodníci. V období od jara 2007 do ledna 2009 vybírala společnost Edbusy od klientů 3 a půl tisíce korun jako členství v klubu a dalších 9 a půl tisíce jako vratnou zálohu. Počty zájemců o zázračně výhodné úvěry rychle narůstaly. Slíbených rychlých úvěrů ani vratných částek se ale přes deset tisíc lídí nedočkalo.

Podle obžaloby je způsobená škoda 550 milionů korun. Část peněz se podařilo policistům zajistit, další část ale  zmizela. Podle poškozeného Josefa Zdráhala údajně skončily na Seychelách a v Belize. Mezi podvedenými jsou kromě Čechů a Slováků také klienti z Polska a Maďarska.

Žalobce je přesvědčen, že tvůrci finančního systému EDBUSY své klienty podvedli. Když s nimi uzavírali smlouvy a vybírali zálohy, museli prý vědět, že nebudou moci dostát svých závazků. Navíc žaloba upozorňuje, že Žouželka s Přibylem neměli investora, který by jejich smělé plány realizoval. Zároveň měli neoprávněně podnikat, když přijímali a ukládali peníze svých klientů, aniž měli bankovní licenci.

Policie nepochopila systém našeho podnikání, bránili se obžalovaní

„Policie ani státní zastupitelství nepochopily podstatu našeho podnikání,“ vysvětloval u soudu devětatřicetiletý duchovní otec celého systému Martin Žouželka, který se snažil popsat principy svého finančního projektu. Investory prý měla firma rozjednané, a kdyby policejní vyšetřování nezasáhlo do rozjetého byznysu, k žádné škodě by nedošlo, tvrdí Martin Žouželka, který je stejně jako Lukáš Přibyl od ledna 2009 ve vyšetřovací vazbě. „V době, kdy jsme byli zatčeni, jsme si plnili všechny své závazky. Policie nám zablokovala firemní peníze, zabavila počítače,“ stěžoval si u soudu Žouželka. Policie podle něj zaměnila pohledávky vůči klientům za škodu. Jsou to naopak šéfové Edbusy, kteří se cítí poškození. Po státu chtějí náhradu škody ve výši 1,7 miliard korun.

Vynesení rozsudku bude klást mimořádné nároky na hlasivky soudce Jiřího Stýbla

Kolik je vůbec poškozených?

JS: Poškozených, kteří se prostřednictvím zmocněnců připojili k trestnímu řízení, je celkem 6280, ale osob, které zmiňuje rozsudek, je celkem 12 500, to jsou ti, od kterých byly částky vylákány.

Jak bude jednání během následujících dní probíhat?

JS: Teď budeme číst jména oněch 12 a půl tisíce osob, předpokládám, že se to podaří do příštího týdne, kdy bychom pokračovali v rozsudku s nároky poškozených, což je dalších 6300 jmen.

Už jste někdy něco podobného četl?

JS: Já osobně ne, ale vím, že v Českých Budějovicích měli případ podobného rozsahu.

Museli jste obesílat všechny poškozené, zvát je k soudu?

JS: Za maximálního úsilí celého soudu a mé soudní kanceláře jsme rozeslali asi 30 tisíc obálek. Museli jsme ustanovit 6 zmocněnců pro všechny poškozené a od loňského léta se už konalo více než 60 hlavních líčení.

Jak moc pro vás osobně je tato kauza složitá?

JS: Případ je náročný zejména z hlediska množství spisového materiálu, který je uložen asi v 90 krabicích. Nedělám nic jiného než tuto kauzu.