Policista umlátil Vietnamce, dostal 10 let

Olomouc - Za brutální napadení Vietnamce, který po incidentu zemřel, půjde policista Josef Srnský na deset let do vězení. Dnes o tom rozhodl odvolací Vrchní soud v Olomouci. U brněnského soudu policista dostal 3,5 roku. Cizincova sousedka Kateřina Slavíčková, která se na bití podílela, stráví ve vězení osm let. Původně ji soud potrestal vězením na 2,5 roku. Policistu i cizincovu sousedku odvolací soud potrestal za těžké ublížení na zdraví. Policistu navíc soud poslal do vězení i za zneužití pravomoci veřejného činitele a zakázal mu na dobu osmi let činnost v ozbrojených složkách. Oba si trest odpykají ve věznici se zvýšenou ostrahou a musejí zaplatit poškozeným zhruba milion korun.

O potrestání dalších dvou policistů, kteří útoku přihlíželi, olomoucký soud nerozhodl a jejich kauzu vrátil zpět k projednání ke Krajskému soudu v Brně. Podle odvolacího soudu je potřeba zjistit, zda neměli na jejich jednání podíl. Hrozily by jim potom i přísnější tresty, původně byli potrestáni podmínkou.

Podle vrchního soudu jsou Srnský a Slavíčková zodpovědni za cizincovu smrt. „Je zde příčinná souvislost mezi jednáním obžalovaných a fatálním následkem,“ uvedl soudce Petr Andrés. Podotkl, že i když se muž po útoku chytal za břicho, ani jeden z útočníků mu nezajistil žádnou péči a nikomu ani nic neoznámili.

Oběma hrozilo za těžké ublížení na zdraví osm až 16 let. U Srnského soud zohlednil, že nebyl dosud stíhán, na druhou stranu přihlédl k tomu, že útočil jako policista na osobu v té chvíli podřízenou.

Obhájci Srnského a Slavíčkové žádali o zproštění viny

Obhájci obžalovaných přitom dnes žádali soud o zproštění. Podle nich nebylo prokázáno, že by se policisté vůči poškozenému chovali násilným způsobem. „Zůstalo neobjasněno, kde a kdy poškozený utrpěl zranění, která následně vedla k jeho smrti. Nebylo prokázáno, že by mu zranění způsobil obžalovaný Srnský,“ uvedla dnes jeho obhájkyně.

Policisté tvrdili, že obvinění je vykonstruované. „Vše je založeno na spekulacích a domněnkách. Potřebovalo se to na někoho hodit. Je to už 810 dní, kdy nám to ničí rodinný život. Nikdo nás už nezaměstná,“ uvedl dnes Srnský.

Druhý z obžalovaných policistů, Jarmil Šimoník, dnes kritizoval práci inspekce, která je podle něj neprofesionální a katastrofální. „Na místě byly dvě ženy. Jedna tvrdí, že se nic nestalo, druhá ano. Jsme nevinni,“ uvedl poslední z trojice obžalovaných policistů František Jaroš. Slavíčková u soudu řekla, že ji inspekce dala na psychiatrické oddělení. „Nikdo se mě na nic neptal, najednou jsem byla obžalovaná a stála před soudem. Nevěděla jsem za co,“ uvedla. „Tam nebylo ani možné, aby mu někdo ubližoval, ten prostor tam na to ani nebyl,“ uvedla s pláčem.

Incident se stal 4. ledna 2009 v podvečerních hodinách v Brně. Trojice policistů dorazila na místo poté, co bylo na linku 158 oznámeno, že Vietnamec v drogovém opojení demoluje zařízení bytu a fyzicky napadá přítomné. Muž po příjezdu policie seděl v křesle a nikoho neohrožoval.

Můžu si kopnout, zeptala se údajně Slavíčková policistů, a Vietnamce také napadla

Srnský ho podle spisu nejprve vyzval, aby předpažil ruce. Když cizinec odpověděl, že neumí česky, policista prý odvětil, že jej to naučí a několikrát jej udeřil obuškem přes ruce. Pak byl zatýkaný přinucen klečet na zemi. Neustále ale padal. Proto následovalo bití. Srnského se údajně následně Slavíčková zeptala, zda si do Vietnamce „může kopnout“. Když nedostala odpověď, zapojila se před zraky policistů do napadení Vietnamce.

Vietnamec byl při zásahu zatčen a přepraven do policejní cely. Tam si později stěžoval na zdravotní potíže. Při převozu do nemocnice o den později zemřel. Zjistilo se, že utrpěl zlomeninu dvou žeber, protržení sleziny s krvácením do dutiny břišní.

Událost tehdy pobouřila členy vietnamské komunity v republice. I dnešního jednání u olomouckého vrchního soudu se mnozí účastnili. Při objasňování případu byly u policistů provedeny domovní prohlídky. Kvůli zabaveným materiálům čelili podezření z extremismu, Srnský dokonce za přechovávání dětské pornografie. Soud jej však očistil, ani jeho kolegové nebyli nakonec nijak stíháni.

Vydáno pod