Lékaři luští, proč je na jižní Moravě nejvíc dětí s rakovinou

Brno - Jihomoravskému kraji patří neblahé prvenství. Podle nejnovějších dat z národního dětského onkologického registru, v němž jsou zatím k dispozici údaje za sledované roky 2007 až 2009, pochází nejvíc dětí bojujících s rakovinou z jižní Moravy. Výskyt nádorových onemocnění u jihomoravských dětí je třikrát vyšší než v Karlovarském kraji a dvakrát vyšší než v Ústeckém kraji. Lékaři luští, proč tomu tak je.

Když se devatenáctiletý Michal z Brna dozvěděl, že lékař zvažuje, zda zhoubný nádor na jeho játrech operovat, nemohl tomu uvěřit. „Pamatuji si na to ještě teď úplně živě. Doktor mi řekl, že je to hrozně velké riziko, že tak velký nádor, jaký mám já, ještě neoperoval,“ vzpomíná Michal Orsava. Lékaři na operaci nakonec kývli a po dvou letech léčby se Michal znovu vrátil do běžného života.

V podobně těžké situaci jako Michal se ročně ocitne na 350 dětí. Nejvíce nemocných lékaři podle dat z dětského onkologického registru evidují na jižní Moravě. „Pravděpodobnost, že dítě v našem kraji onemocní zhoubným nádorem, je o nějakých patnáct procent vyšší než v jiných částech země,“ uvádí Jaroslav Štěrba, spoluautor zveřejněné statistiky a přednosta Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno.

Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba o nádorových onemocněních u dětí (zdroj: ČT24)

„Podezřelé“ je například radonové geologické podloží na Blanensku

Kraj, o jehož obyvatelích se říká, že mají tuhý kořínek, předčil v číslech i nejvíc znečištěné okresy, jako jsou Karvinsko a Ostravsko. „Nikdo na světě zatím neví, proč onemocnělo toto konkrétní dítě takovým typem nádoru a proč zrovna teď, proč ne soused, proč ne spolužáci ve škole, prostě to nevíme,“ vysvětluje Štěrba.

I přesto se brněnští lékaři pokouší zjistit, na co se zaměřit. Jedním z podezřelých faktorů je třeba radonové geologické podloží. Statistiky mluví o tom, že významně vyšší výskyt nádorových onemocnění je na Blanensku, a tam také najdeme více radioaktivních prvků v půdě. „Už teď probíhá další detailnější analýza zaměřující se na to, kolik je kde radonu a kolik je tam jakých typů zhoubných nádorů u dětí,“ říká Štěrba.

Čím později začnou děti bojovat s infekcemi, tím spíš může přijít rakovina

Jednou z možných příčin nárůstu je podle odborníků i to, že většina dětí zůstává po první tři roky života doma s maminkou. „Leukémie tady byla vždycky, ale neviděli jsme ten vrchol kolem třetího až pátého roku. A právě u předškoláků i u batolátek evidujeme v posledních dvaceti letech nárůst leukémií,“ připomněl Štěrba. Podle infekční teorie platí, že čím později je dítě vystaveno kontaktu s infekcí, tím vyšší riziko onemocnění tu je. A to podle lékařů platí i o leukémii. Neznamená to, že by rakovina byla nakažlivá. Ale zjednodušeně řečeno: imunitní systém dětí doma nemá proti čemu bojovat. A začne „zkoušet“ něco „jiného“.

Nejčastěji doktoři bojují u dětí s leukémií a nádory mozku. Dobrá zpráva je, že ve více než osmdesáti procentech se v brněnské dětské nemocnici lékařům daří nad rakovinou vítězit. „Výsledky léčby zhoubných nádorů jak v Praze, tak v Brně jsou naprosto srovnatelné se špičkami v západní Evropě nebo severní Americe,“ uzavírá Štěrba.

Navíc lékaři upozorňují, že získaná data nelze přeceňovat. V příštích letech se nemocnost může vyvíjet jinak, spolehlivé údaje budou až zhruba po deseti letech sledování.

Více uvidíte v reportáži Ivy Zigmundové už tuto sobotu v pořadu Události v regionech.

  • Péče o onkologicky nemocné děti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2473/247263.jpg
  • Péče o onkologicky nemocné děti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2473/247265.jpg
  • Pořad Týden v regionech (sobota, 12.05 na ČT1) autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2473/247256.jpg